Minął półmetek kampanii cukrowniczej. Mokra aura spowodowała problemy ze zbiorami buraków. W ziemi zostaje nawet do 25 % surowca, to znacznie więcej niż w normalnym sezonie. W niektórych regionach Polski ciężko wejść ze sprzętem na pola. Dlatego cześć plantatorów wstrzymuje się ze zbiorami.
Przetwórcy z kolei mają problem z wydobyciem cukru z buraków. Zwykle straty w przetwórstwie wynosiły niecałe 2 %, teraz nawet 3.
Ale ogólnie sezon ocenia się jako bardzo dobry. Pogoda w czasie wzrostu roślin sprzyjała. Wstępne szacunki mówią o wysokich plonach, wynoszących nawet 53 tony z hektara. To jeden z najlepszych wyników w ostatnich latach. Wysoka jest też polaryzacja, średnio przekracza 17 %.
Wszystko wskazuje na to, że pracujących w tym roku 18 cukrowni wyprodukuje około 1,5 miliona ton cukru, czyli powyżej krajowego limitu produkcji cukru. Ale i tak do pokrycia naszego rocznego spożycia zabraknie około 150 tysięcy ton cukru.
PRODUKCJA CUKRU
mln ton
krajowy limit 1,405
prognozy 2009 1,450 - 1,550
Wciąż ubywa plantatorów, w tym roku z produkcji zrezygnowało blisko 1000 osób. Pocieszający jest tylko fakt, że powierzchnia upraw nie maleje.