Zbiory truskawek są już na półmetku. Obecnie kosztują one w hurcie 3-3,5 zł na kilogram i już nie stanieją - ocenia rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Według ekspertów, w tym roku będzie mniej czereśni z powodu majowych przymrozków, które uszkodziły kwiaty i wczesne zawiązki owoców w niektórych rejonach kraju. Obecnie kończą się dostawy wczesnej odmiany Burłat, a dostawy odmiany Vega i Summit są jeszcze niewielkie. Wkrótce w sprzedaży powinna pojawić się odmiana Poznańska. Ceny hurtowe czereśni wahają się od 5 do 12 zł za kilogram.
Wcześniej niż rok temu pojawiły się w sprzedaży leśnie jagody. Obecnie trzeba za nie zapłacić 12-15 zł za kilogram, w ubiegłym roku te owoce były dwukrotnie droższe. Owoce sprzedawane są w łubiankach 2,5-kilogramowych.
Z powodu wiosennych przymrozków może być mniej niż w ubiegłym roku borówek amerykańskich, wiśni, moreli i brzoskwiń. Maliny i borówki amerykańskie są już oferowane w Broniszach, pochodzą z upraw pod osłonami. Pierwsze dostawy tych owoców z upraw polowych mogą pojawić się w przyszłym tygodniu.
Zbliża się sezon arbuzowy. Na razie owoce są sprowadzane z Grecji, Włoch i Hiszpanii. W lipcu spodziewane są arbuzy z Ukrainy. Cena kilograma tych owoców waha się teraz pomiędzy 2,20 a 3,30 zł za kilogram.
Tańsze niż przed rokiem są krajowe warzywa: fasola szparagowa, bób, młoda marchew, młode ziemniaki odmiany Irga oraz młoda kapusta. O 40 proc. mniej kosztuje fasola szparagowa (cena hurtowa od 7 do 10 zł za kg), bób jest tańszy o połowę - jego cena to 6,5 do 8 zł za kilogram. Także o połowę mniej kosztuje kapusta (1,35 do 2 zł za główkę). Młode ziemniaki można nabyć za 86 groszy - do 1,10 zł za kilogram. W ubiegłym roku młode krajowe ziemniaki były trzykrotnie droższe. Cena importowanych z Cypru ziemniaków, które zwykle były tańsze od polskich, zrównała się z cenami krajowych.
Ze względu na wahania w dostawach kalafiorów, ich cena jest różnicowana. Sklepy płacą za sztukę od 1,5 zł do 4 zł. W ostatnim tygodniu zdrożały pomidory - do poziomu 25-32 zł za 6 kg, czyli od 4,20 zł do 5,30 zł za kilogram. Ogórki do kwaszenia są droższe niż rok temu od 15 do 20 proc. i w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 2,85 do 3,50 zł za kilogram.
Bronisze to największy w Europie Środkowo-Wschodniej rynek hurtowy owoców, warzyw i kwiatów. Zaopatrują się na nim odbiorcy z wielu regionów Polski, a także wiele warszawskich sklepów. Można też indywidualnie dokonać zakupów, pod warunkiem jednak, że kupimy np. skrzynkę jabłek lub pomarańczy. Duża część oferowanych tam warzyw i owoców trafia na eksport.
8922322
1