Nadrobione zostały zaległości w dostawach nowalijek. Są już wszystkie krajowe warzywa, z wyjątkiem papryki i bakłażanów, które będą za dwa miesiące. Rewelacyjnie niskie ceny (dla konsumentów) są za szparagi, ogórki i pomidory.
Kilogram szparagów na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym Bronisze sprzedawany jest w cenie od 6,00 do 8,00 zł. Amatorzy mizerii nie muszą czekać na ogórki gruntowe – mówią ogrodnicy – bo już teraz warzywa spod osłon sprzedajemy po 1,80 zł/kg (opakowania po 5 kilogramów). Pomidory kosztują 4 zł/kg.
Bardzo tania jak na tę porę roku jest kapusta i kalafiory. Te młode warzywa sprzedawane są na sztuki. Kapusta od 1,30 do 2,20, podczas gdy rok temu cena minimalna wynosiła 2,50 zł/szt. Kalafiory sprzedawane są na Rynku w Broniszach od 2,30 do 3,00 zł/szt (w 2005 roku 3,00 – 4,00).
Ostatnie ciepłe dni spowodowały bardzo duże dostawy warzyw, a tym samym spadek cen. Jedynie fasola szparagowa odbiega cenami od pozostałych warzyw i sprzedawana jest w cenie od 25,00 do 29,00 zł/kg, ale takie ceny były także w ubiegłym roku.
Mamy początek dostaw krajowych truskawek. Jak na razie jest to produkcja spod osłon, stąd liczba producentów oferujących w Broniszach te owoce nie przekracza dziesięciu. Ceny owoców krajowych są jeszcze wysokie, około 15 zł za kilogram. Nadal w ofercie są tańsze truskawki pochodzące z południa Europy. Drogie były i są jabłka z przechowalni. Jak mówią analitycy i sadownicy jabłka nie będą tańsze, aż do nowych zbiorów. Amatorzy jabłek z tegorocznej produkcji mogą korzystać z oferty importerów. Ceny wprawdzie dwukrotnie wyższe w porównaniu do cen jabłek krajowych, ale i ten towar chętnie jest kupowany.
Tegoroczne jabłka sprowadzane są z Ameryki Południowej.
Kończą się krajowe gruszki, ale w ich miejsce wchodzić będą owoce miękkie. Atrakcyjne są ceny importowanych brzoskwiń i nektaryn. Dorodne brzoskwinie są w sprzedaż hurtowej po 5 zł/kg.