W 2010 r. ceny płacone rolnikom przez 17 dużych mleczarni w UE zwiększyły się średnio o około 15 proc. w relacji rocznej do 30,55 euro/100 kg - podali analitycy BGŻ.
Według danych LTO Nederland (za AgraEurope) w 2010 r. ceny płacone rolnikom przez 17 dużych mleczarni w UE zwiększyły się średnio o około 15 proc. w relacji rocznej do 30,55 euro/100 kg (mleko wystandaryzowane, o zawartości tłuszczu 4,2 proc. i białka 3,4 proc.). Wprawdzie przyrost był stosunkowo duży, niemniej należy zauważyć, iż w 2009 r. notowano najniższe ceny skupu (26,92 euro/100 kg) od 1999 r., kiedy to rozpoczęto ich monitoring.
Praktycznie wszystkie mleczarnie płaciły więcej za skupiony surowiec, za wyjątkiem fińskiej spółdzielni Hämeenlinnan Osuusmeijeri, która obniżyła ceny o 8 proc., choć nadal płaciła najwięcej ze wszystkich badanych zakładów. W największym stopniu wypłaty podniósł holenderski DOC Kaas (o 36 proc. do 29,77 euro/100 kg) oraz irlandzka Glanbia (o 31 proc. do 29,72 euro/100 kg).
LTO podkreśla, że na razie są to dane wstępne bowiem szereg mleczarni, głównie spółdzielni, na koniec roku wypłaca dostawcom dodatkowe premie. Ostateczna cena będzie znana we wrześniu br.
Biorąc pod uwagę rosnące światowe ceny przetworów mleczarskich oraz wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanych przez Fonterrę (1 lutego br.), gdzie średnie notowania przetworów mleczarskich (OMP, PMP, maślanki w proszku) umocniły się w stosunku do 18 stycznia br. o 7,2 proc. , w tym dla kontraktów kwietniowych o 6,4 proc., zaś majowo-lipcowych o 8,6 proc., można oczekiwać, iż w 2011 r. ceny skupu będą kształtowały się na jeszcze wyższych poziomach. Szczególnie, że nadal są one średnio o około 12 proc. niższe od rekordów obserwowanych w 2008 r. (przeciętnie 34,36 euro/100 kg).