Wpływ EM na zahamowanie występowania fuzariozy na lnie włóknistym
29 czerwca 2009
Obecnie bardzo ważnym zagadnieniem w ochronie roślin uprawnych na całym świecie jest ograniczenie stosowania środków chemicznych, z uwagi nie tylko na względy ekologiczne, ale i podwyższenie biologicznej jakości plonu. Problem ten dotyczy również upraw lnu, gdzie najczęściej atakującą chorobą jest fuzarioza.
Czynnikiem wywołującym tę chorobę są grzyby z rodzaju Fusarium a szczególnie specyficzny dla lnu gatunek F.oxysporum f.sp.lini. podążając za ogólnoświatowym postępem w dziedzinie proekologicznych metod ochrony roślin, w Instytucie Włókien Naturalnych przeprowadzono badania nad wpływem biologicznego preparatu EM na zahamowanie występowania fuzariozy na lnie. W skład szczepionki biologicznej EM wchodzą między innymi bakterie kwasu mlekowego, które opóśniają rozwój grzybów z rodzaju Fusarium. Podczas trzyletniego (2000 - 2002), cyklu doświadczeń wazonowych, testowano preparat EM A (3% EM 1, 3% melasy, 94% wody), do zaprawiania nasion w trzech różnych dawkach (40, 50 i 80 ml/kg nasion) oraz preparat EM 5 zastosowany do opryskiwania roślin dwukrotnie w okresie wegetacji, w odstępie dwutygodniowym w trzech różnych stężeniach 1:30, 1:40, 1:50. Wyniki trzyletnich testów pokazują, że biopreparat EM ma pozytywne działanie na zdrowotność lnu, szczególnie zastosowany do zaprawiania nasion EM w dawce 80 ml/kg nasion.