Na skutek działalności człowieka w atmosferze ziemskiej nastąpiła kumulacja gazów cieplarnianych - dwutlenku węgla (CO2), metanu (CH4), ozonu, tlenków azotu, siarki i węgla, amoniaku oraz chlorofluorowęglowodorów.Spośród nich najwyższą zawartością w atmosferze charakteryzuje się CO2, a koncentracja pozostałych gazów jest około tysiąc razy mniejsza. Jednak ich wkład w powiększenie efektu cieplarnianego jest wielokrotnie większy niż CO2.
Metan jest lżejszym od powietrza, bezbarwnym i bezzapachowym gazem o czasie trwania w atmosferze ok. 10 lat. Z uwagi na znacznie szybsze tempo wzrostu jego zawartości w atmosferze z roku na rok rośnie udział metanu w globalnych zmianach klimatu. Metan pochłania promieniowanie podczerwone ok. 60 razy silniej niż CO2 i tym samym bardziej przyczynia się do zatrzymania energii cieplnej w otoczeniu Ziemi. Jest drugim po CO2 gazem mającym największy udział w powstawaniu efektu cieplarnianego. Zdecydowana większość występującego w atmosferze metanu, pochodzącego zarówno ze źródeł naturalnych, jak i antropogenicznych, wydzielana jest przez bakterie metanogenne. Emisje następują w sposób naturalny w ilości 100-200 Tg z terenów podmokłych, zbiorników wodnych, a także w wyniku erupcji wulkanów oraz aktywności zwierząt przeżuwających i termitów. Ponad 70% metanu wpływającego na powstawanie efektu cieplarnianego pochodzi z rolnictwa i z przemysłowej działalności człowieka, czyli z wydobycia węgla, gazu ziemnego i ropy naftowej, z transportu i przetwórstwa bogactw naturalnych, hodowli zwierząt, uprawy pól ryżowych, eksploatacji wysypisk i oczyszczalni ścieków oraz ze spalania materii organicznej.
Obok instalacji działających przy oczyszczalniach ścieków oraz na składowiskach odpadów jednym z typów elektrowni biogazowych są biogazownie rolnicze. W obiektach tych pozyskiwany jest metan jako składnik biogazu w oparciu o proces beztlenowej fermentacji biomasy plonów roślin energetycznych oraz odpadów z produkcji rolnej i przemysłu rolno-spożywczego. Biogaz stanowi lotną mieszaninę o składzie zależnym od zastosowanej kompozycji kosubstratów procesu fermentacji - w przybliżeniu: 50-75% CH4, 25-37% CO2, 2-7% pary wodnej, 20-20 000 ppm H2S, do 2% N2, do 1% H2, do 1% O2.
Biogazownie rolnicze mogą wykorzystywać do procesu materię organiczną, której niekontrolowany rozkład jest przyczyną emisji CH4 do atmosfery. Dotyczy to odpadów ze skoncentrowanej hodowli zwierząt (gnojowice, oborniki) oraz wszelkich odpadów pochodzenia roślinnego. Spalanie pozyskanego w wyniku ich rozkładu metanu pozwala nie tylko na produkcję energii elektrycznej i/lub cieplnej, ale także na redukcję emisji tego gazu cieplarnianego poprzez zamianę go w mniej szkodliwy CO2. Pomimo że w wyniku spalania metanu do atmosfery emitowany jest CO2, w rolniczych elektrowniach biogazowych ze względu na zamknięty obieg biomasy realizowana jest produkcja energii wolna od takiej emisji. Dzieje się tak dlatego, że wyemitowany do atmosfery dwutlenek węgla jest powtórnie wiązany przez biomasę uprawianych na cel roślin energetycznych, przez rośliny służące do skarmiania zwierząt w hodowlach dostarczających wsad odzwierzęcy bądź przez rośliny uprawiane na cele żywnościowe, których część biomasy trafia do elektrowni jako odpad z przetwórstwa rolno - spożywczego.
W biogazowniach rolniczych energia elektryczna jest produkowana w wyniku spalania zawartego w biogazie metanu w wysoko sprawnych silnikach spalinowych, natomiast całość wytwarzanej energii cieplnej pochodzi z wykorzystania ciepła ich pracy. Ciepło odzyskane z układu chłodzenia może służyć do produkcji ciepłej wody, a ciepło wysokotemperaturowych spalin do wytworzenia pary technologicznej. Przy sprzyjającej infrastrukturze i zapotrzebowaniu pozyskane ciepło może być wykorzystane praktycznie bez strat w obszarze danej lokalizacji. Z tego względu biogazownie produkują energię w sposób wysoce efektywny. Wysoko sprawna kogeneracja pozwala na osiągnięcie sprawności przetworzenia energii zawartej w biogazie nawet do ok. 87%, podczas gdy łączna energia (elektryczna i cieplna) z dużych elektrociepłowni, docierająca do odbiorcy, stanowi do 80% energii pierwotnej zawartej w paliwie.
Pierwszą tego typu instalacją jest funkcjonująca w oparciu o przetwarzanie kiszonki kukurydzianej biogazownia w niemieckiej miejscowości Pliening. Od 2007 r. pracuje pełną mocą, zasilając sieć gazowniczą Monachium odnawialnym substytutem gazu ziemnego w ilości równoważnej rocznemu zapotrzebowaniu na ciepło 1400 domków jednorodzinnych zamieszkanych przez cztery osoby.
W dotychczasowym rozwoju sektora biogazu rolniczego w Polsce brak odzwierciedlenia postępu
zachodzącego w innych krajach europejskich. Pod względem produkcji biogazu w przeliczeniu na mieszkańca Polska znajduje się na odległym 17 miejscu wśród 27 krajów UE. Projekty biogazowe spotykają się z barierami prawnymi, kapitałowymi i technologicznymi. Bariery technologiczne można łatwo przezwyciężyć poprzez transfer sprawdzonych technologii z Europy Zachodniej. Rozwój sektora takiego jak energetyka biogazowa, która realizuje strategie ochrony klimatu, ale charakteryzuje się mniejszą konkurencyjnością przy prostych porównaniach cenowych, nieuwzględniających kosztów społecznych konwencjonalnych źródeł energii, wymaga wsparcia poprzez odpowiednie akty prawne.
Biogazownie wpisują się w strategie ochrony klimatu, takie jak: wolna od emisji CO2 produkcja energii, zamiana metanu na powodujący mniejszy efekt cieplarniany CO2, redukcja zużycia energii i emisji związanych z wytwarzaniem nawozów sztucznych oraz zwiększenie efektywności energetycznej (kogeneracja i zasilanie biogazem sieci gazowniczych). Ponadto przyczyniają się do realizacji celów pakietu klimatycznego. Dynamiczny rozwój tego sektora w Polsce jest obecnie uzależniony od wprowadzenia zdecydowanych mechanizmów wsparcia w dziedzinie prawa i finansowania.
8222773
1