MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Dolnośląskie: powstanie biorafineria produkująca białko z rzepaku

16 lutego 2017
Dolnośląskie: powstanie biorafineria produkująca białko z rzepaku
PAP / Darek Delmanowicz

Biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie w Żórawinie na Dolnym Śląsku. Technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku opracował łódzki startup NapiFeryn BioTech, a biorafinerię wybuduje Wilmar z branży olejarskiej. Ma to być pierwszy taki zakład na świecie.

Według Krzysztofa Wilczyńskiego z Grupy Wilmar, biorafineria produkująca białko z rzepaku na skalę przemysłową powstanie w Żórawinie za dwa lata. Współpraca pomiędzy podwrocławską firmą z branży olejarskiej a łódzkim startupem, który opracował technologię, ma doprowadzić do wprowadzenia na rynek nowego polskiego białka roślinnego.

Metoda pozyskiwania białka z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju została opatentowana przez biotechnologów z firmy NapiFeryn BioTech, działającej w łódzkim Bionanoparku. "Nasze rozwiązanie to dobra wiadomość dla producentów żywności, bo będą mieli dostęp do białka, które jest alternatywą dla soi. To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska" - powiedziała prezes NapiFeryn BioTech dr Magdalena Kozłowska.

Kozłowska zwróciła uwagę, że rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. "Jego zbiory wynoszą 2,2-3,2 mln ton rocznie. Jesteśmy czwartym co do wielkości producentem rzepaku w Unii Europejskiej, podczas gdy niemal 100 proc. soi i jej półproduktów pochodzi z importu, głównie z Argentyny i Paragwaju" - dodała.

Zdaniem współtwórcy łódzkiego startupu dr. Piotra Wnukowskiego, białko rzepakowe może być zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy i napojów. "Na tej technologii skorzystają również tłocznie. Będą mogły wycisnąć więcej wartości z nasion rzepaku, wytwarzać z niego zarówno olej, jak i naturalne, funkcjonalne białko" - powiedział Wnukowski.

NapiFeryn BioTech pod koniec 2016 r. odebrał Nagrodę Gospodarczą Wojewody Łódzkiego w kategorii startup. Spółka pozyskała ze środków unijnych łącznie 12 mln zł na rozwój i badania.

(PAP)


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę