Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co dalej z polskim sektorem mleczarskim?

12 stycznia 2024
Co dalej z polskim sektorem mleczarskim?

Podsumowanie 2023 roku w przemyśle mleczarskim

Z danych trzech kwartałów 2023 r. - wyniki finansowe krajowego przemysłu mleczarskiego uległy znaczącemu pogorszeniu w porównaniu z analogicznym okresem 2022 r., ale poprawiły się względem wyników ekonomicznych w pierwszym półroczu 2023 r. – mówi Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka.

W analizowanym okresie przychody ogółem branży mleczarskiej spadły o 10,1% do 38,3 mld zł, w tym eksport bezpośredni spadł o 6,9% do 6,8 mld zł. Spadek przychodów odnotowano w warunkach zwiększania dostaw surowca mlecznego do zakładów o 2,0% do 11,6 mld zł, ale średnia cena skupu spadła o 8,3% do 2,07 zł/litr.

Koszty operacyjne spadły o 6,2% do 38,3 mld zł, a o spadku zdecydowały przede wszystkim niższe koszty surowca mlecznego (o 2,6% do 20,5 mld zł) oraz materiałów i innych surowców (o 23,8% do 7,9 mld zł). Koszty energii wzrosły o 13,7%, usług obcych o 7,2% i wynagrodzeń o 7,9%.

W okresie od stycznia do września 2023 r. zysk brutto przemysłu mleczarskiego wyniósł 254 mln zł, wobec 1932,8 mln zł w analogicznym okresie 2022 r. Zysk netto wyniósł 139,8 mln zł, wobec 1653,1 mln zł. Zyski były wielokrotnie niższe niż w 2022 r., ale wyższe niż w pierwszej połowie 2023 r., kiedy przemysł mleczarski wykazywał niewielką stratę finansową.

W omawianym okresie udział przedsiębiorstw, które wypracowują zyski w liczbie badanych przedsiębiorstw, zmniejszył się z 79,0 do 49,5%, a udział tych przedsiębiorstw w przychodach branży zmniejszył się z 89,0 do 71,9%.

Pogorszenie wyników finansowych nie spowodowało spowolnienia aktywności inwestycyjnej przedsiębiorstw, gdyż w tym czasie łączna wartość inwestycji wyniosła podobnie jak w analogicznym okresie 2022 r. 563,9 mln zł.

Co zatem z polskim sektorem mleczarskim?

Kolejne wyzwania przyniosą kolejne obciążenia w kosztach produkcji, co już wydać w pierwszych dniach 2024 roku. Nasz eksport staje się coraz mniej konkurencyjny ze względu na wysokie koszty produkcji. Główne rynki zbytu poza PL to UE, w tym prym wiodą Niemcy. – informuje Dyrektor Biura PIM

Wysyłamy dużo serów do Ukrainy, choć tam ostatnio pojawiały się w ukraińskich mediach informacje dość niepokojące dla naszych producentów. – dodaje Agnieszka Maliszewska

Ukraiński agroportal pisze, że ponad połowa twardych serów na Ukrainie to produkty polskie. W rozmowie z „BusinessCensorem” Serhii Vovchenko, przewodniczący rady nadzorczej holdingu Milk Alliance mówi, że Unia rekompensuje producentom 30% kosztów mleka, dlatego koszt ukraińskiego nabiału jest znacznie wyższy. A 60% serów twardych w supermarketach pochodzi z Polski. „Polacy dostarczają produkty zrozumiałe dla naszych konsumentów, a przy tym są tańsze od produktów ukraińskich. Ogólnie rzecz biorąc, z moich obserwacji wynika, że ponad połowa serów twardych na Ukrainie to sery polskie” – stwierdził Vovchenko.

UE nie dopłaca do produkcji mleka czy sera. Ukraińscy eksperci i przedsiębiorcy muszą to wiedzieć, aby nie powtarzać nieprawdziwych informacji.

oprac, e-mk ppr.pl na podst źródło: Polska Izba Mleka


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę