Najnowsze opracowania ekonomistów z SGH pt. Koninktura w rolnictwie IV kwartał 2024 dotyczy rónież rynku mleka.
Raport stwierdza m.innymi, że od początku 2023 obserwowaliśmy znaczny spadek cen surowca, który ustabilizował się w połowie roku. Następnie zgodnie z przewidywaniami ceny rosły pod koniec 2023.
Od początku 2024 sytuacja jest dosyć stabilna, po cyklicznej korekcie cen w dół w połowie roku widoczne jest obecnie odbicie cen w górę, trend ten ma być kontynuowany.
Prognozowana cena surowca w 2024 roku powyżej średniej 5-letniej, prawdopodobnie w okolicach 2,1-2,2 zł/l.
Ceny produktów mleczarskich: masło ogółem oraz ser cheddar po gwałtownych spadkach z początku 2023 roku nastąpiła stabilizacja. Obecnie masło w trendzie wzrostowym, natomiast ser cheddar dość stabilnie. Wyznacznikiem pozytywnego trendu dla branży mleczarskiej są notowania na nowozelandzkiej giełdzie produktów mleczarskich, gdzie widzimy wyraźnie zainteresowanie produktami mleczarskimi.