Rozwój sprzedaży bezpośredniej i detalicznej oraz produkcja żywności ekologicznej i białka roślinnego – to szanse rozwoju gospodarstw rolnych, o których mówiono...
Rok 2019 był niezwykły dla branży owoców. Powstała tzw. „jagodowa sztafeta”. Dzięki współpracy między 7 organizacjami zrzeszającymi producentów poszczególnych...
Zainteresowanie Standardem Certyfikacji Systemów Zarzadzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO” opracowanym przez Polską Izbę Mleka stale...
Na fermie indyków zlokalizowanej w miejscowości Rościn, w powiecie myśliborskim, województwa zachodniopomorskiego potwierdzono ognisko wysoce zjadliwej grypy...
Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że ponad 2 miliardy ludzi żyje bez bezpiecznej wody pitnej w swoich domach. Choroby przenoszone przez wodę są...
Z badań The Global Pursuit of Better Sleep Health 2019 wynika, że w ciągu ostatnich lat jakość snu pogorszyła się aż u 44 proc. dorosłych, z kolei...
W dniu 9 stycznia 2020 r. Zarząd KRIR realizując wniosek zgłoszony podczas II posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych VI Kadencji, które odbyło się...
W ciągu ostatnich lat spada liczba owadów na świecie – alarmują naukowcy z Uniwersytetu w Sydney i podkreślają, że w przyszłości może wyginąć nawet do...
Dynamiczny rozwój branży e-commerce negatywnie odbija się na środowisku. Wraz z popularyzacją zakupów przez internet rośnie liczba odpadów pochodzących z...
W ostatnich kilku dniach sytuacja epizootyczna w Polsce gwałtownie się pogorszyła w województwie lubelskim. Do większości zakażeń doszło na fermach indyków w...