Agroturystyka
jest spotkaniem turysty z przyrodą, ludźmi i kulturą odwiedzanej
miejscowości. Przyjmowanie gości wiąże się z kształtowaniem określonej postawy rolnika,
jego poglądów i przyzwyczajeń. Jest to również relacja odwrotna, czyli kształtowanie
się postawy turysty wobec gospodarza. Turysta korzysta z usług agroturystycznych dla realizacji określonych
celów – chce odpocząć w ciszy i spokoju, poznać, a nawet uczestniczyć w
pracach, zobaczyć zwierzęta gospodarskie, zapoznać się z historią i
zwyczajami miejscowej ludności, powędkować, pojeździć konno itp. W związku
z tym oczekuje od gospodarzy określonych świadczeń, za które płaci.
Poza dobrymi warunkami mieszkaniowymi, wyżywieniem, atrakcjami turystycznymi
regionu gospodarz może, a nawet powinien podzielić się z turystą swoimi
zainteresowaniami. A mogą one być bardzo różne: rzeźbienie, malarstwo, tkactwo, hafciarstwo,
wikliniarstwo,
kuchnia wegetariańska, poszukiwanie rzadkich gatunków roślin lub zwierząt, poznawanie
przeszłości i tradycji danego regionu. Jeżeli trafimy na tzw. pokrewną duszę,
nasz zasób wiedzy i umiejętności może
się poszerzyć. Mieszkańcy miast szukają w zagrodach wiejskich śladów
przeszłości w postaci obyczajów, regionalnych potraw, starych kufrów, kilimów,
pasiaków, itp. To są dla nich symbole autentycznego i szczęśliwego życia.
Agroturystyka jest sposobem poznania rzeczywistości. Zdobyte w trakcie
wypoczynku wiadomości z zakresu nauk przyrodniczych i humanistycznych są uzupełnieniem
wiedzy teoretycznej wyniesionej ze szkoły.
Kultywowanie tradycji i sztuki ludowej ma również duże znaczenie wychowawcze
i kształcące w odniesieniu do młodzieży wiejskiej. Widząc zainteresowanie
turystów, przekładające się często na środki finansowe, młodzi mieszkańcy
wsi nabierają szacunku dla obyczajów swoich przodków. Znajomość tradycji
kultury ludowej przestaje być postrzegana jako wada, a staje się zaletą.
Opracowano na podstawie: "Na spotkanie z turystą" A.J. (Nowa Wieś - Pismo Europejskiej Wsi, 4-5/2000)