Bieszczady to przepiękny górski region, który słynie nie tylko z malowniczych widoków, rozbudowanej sieci szlaków turystycznych i atrakcji znad Jeziora Solińskiego. To także miejsce szczególnie doceniane przez smakoszy i miłośników kuchni regionalnej, którzy chętnie odwiedzają te okolice w poszukiwaniu zupełnie nowych smaków. Podczas pobytu w Bieszczadach nie warto ograniczać się bowiem tylko do długich spacerów, podziwiania malowniczych scenerii i korzystania z atrakcji turystycznych – oprócz tego, warto także wstąpić na obiad lub kolację do lokalnej restauracji lub zarezerwować nocleg z wyżywieniem w jednej z bieszczadzkich agroturystyk, aby poczuć Bieszczady wszystkimi zmysłami.
Bieszczady to niezwykle urokliwy region Polski, który zachwyca nie tylko przepięknymi krajobrazami, których próżno szukać gdziekolwiek indziej, ale także zachęca do odkrywania swojej wyjątkowej kulinarnych tradycji. To miejsce, w którym łączy się wiele różnych kultur i tradycji. Od wieków Bieszczady były zamieszkiwane przez przedstawicieli różnych narodowości – jego swoistą mozaikę kulturową tworzyli bowiem Polacy, Ukraińcy, Łemkowie, Romowie, a także Żydzi. To właśnie tradycje kulinarne wszystkich tych narodowości składają się na wyjątkowość bieszczadzkiej kuchni, której możemy posmakować podczas pobytu w regionie.
Na spotkanie z bieszczadzkimi smakami można udać się do jednej z lokalnych restauracji, które posiadają w swoim menu regionalne przysmaki. Na szczególną uwagę zasługują lokale serwujące dania kuchni łemkowskiej, które spotkać można w niemal każdej bieszczadzkiej miejscowości turystycznej. Doskonałym sposobem, aby w pełni nasycić się tradycyjną bieszczadzką kuchnią i przy okazji także wesprzeć lokalną turystykę, jest zarezerwowanie zakwaterowania w jednej z bieszczadzkich agroturystyk dostępnych m. in. w popularnej wśród turystów miejscowości Solina noclegi w tej lokalizacji można od ręki rezerwować, korzystając z usług największego polskiego portalu turystycznego Nocowanie.pl.
Zatrzymując się na nocleg w jednej z bieszczadzkich agroturystyk, ich właściciele z chęcią uraczą nas różnorodnymi przysmakami. Ich wypróbowanie pozwoli w pełni wczuć się w wyjątkowy klimat panujący w tej części Polski, spróbować domowych potraw przyrządzonych na bazie naturalnych produktów od lokalnych dostawców, a także otworzyć się na zupełnie nowe doznania kulinarne. Oto kilka przykładów najczęściej serwowanych w bieszczadzkich gospodarstwach agroturystycznych dań!
Podczas pobytu w Bieszczadach każdy turysta powinien przynajmniej raz skosztować tradycyjnych gołąbków z ziemniakami.
To lokalna wariacja na temat klasycznych gołąbków z mięsem, które goszczą na stołach w niemal każdym regionie naszego kraju. Mięso w tym przypadku zastępuje przyrządzony zgodnie z lokalną tradycją farsz ziemniaczany powstały z połączenia gotowanych ziemniaków, zasmażanej cebulki, jajka i białego sera. Gołąbki są następnie zapiekane i podawane z dodatkiem śmietany lub masełka.
Miłośnicy kotletów z pewnością docenią natomiast hryczanyki. To kotleciki z mięsa i kaszy gryczanej z dodatkiem aromatycznych przypraw, które są podawane solo lub w akompaniamencie kiszonej kapusty. Z wyglądu nieco przypominają klasyczne kotlety mielone, mają jednak od nich głębszy i bardziej wyrazisty smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom potraw mięsnych.
Nie mniej ciekawie prezentuje się danie o nazwie fuczki. Kryją się pod nią placki przygotowywane na bazie kiszonej kapusty i ciasta naleśnikowego. Fuczki są następnie smażone na patelni i mogą być podawane zarówno jako samodzielna potrawa, jak i serwowane z dodatkiem świeżej śmietany lub domowego sosu czosnkowego. W niektórych domach i lokalach podaje się je także jako dodatek do mięsa lub ryby.
Kuchnia Bieszczad obfituje w bogactwo smaków i oferuje rozmaite dania, które zdecydowanie warto bliżej poznać i wypróbować. Oprócz wymienionych powyżej specjałów, w menu bieszczadzkich restauracji i agroturystyk na smakoszy czeka także wiele innych kulinarnych perełek. Każda z nich posiada swoje unikalne cechy, smak i aromat, dzięki czemu pobyt w Bieszczadach oddziałuje na wszystkie zmysły.
Spośród najbardziej polecanych do wypróbowania dla turystów bieszczadzkich dań warto wymienić m. in. kaszełynik łemkowski (aromatyczna zupa z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa, chrzanu i śliwek), klusze (kluski podawane są z sosem pieczarkowo-koperkowym), knysze (smażone pierogi z różnymi nadzieniami) i wiele innych nie mniej apetycznych i zachęcających do skosztowania potraw.
oprac, e-mk, ppr.pl