Z
pewnością warto zobaczyć jedyne w Polsce Muzeum Chleba w Radzionkowie
k/Bytomia. Inicjatorem i organizatorem Muzeum jest pan Piotr Mankiewicz. Oto,
jaka idea przyświecała twórcy:
" Muzeum powstało z szacunku dla historii i z potrzeby serca. Zgromadzone
zostały w nim eksponaty, zbierane przez wiele lat, wszystko co służyło
wykonaniu chleba i wszystko co o szacunku dla chleba zaświadcza. Gośćmi
szczególnie ważnymi w Muzeum są i będą dzieci. Bo od szacunku dla kromki,
naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunki dla najbliższych, do
kraju rodzinnego, do otaczającego nas świata. Intencją naszą jest również
uświadomienie wszystkim, że spośród najróżniejszych wypieków nasz polski,
tradycyjny chleb nie ma sobie równego. Muzeum i jego bardzo liczne zbiory
skierowane są do młodzieży, acz nie tylko; zwiedzający mogą na miejscu własnoręcznie
uformować pieczywo i je upiec, co uatrakcyjnia zwiedzanie i przybliża pracę
piekarzy. Ze względu na licznie przybywającą młodzież podwórzec zamieniony
został w minipoletka najczęściej występujących w Polsce zbóż.
Nasze
zbiory muzealne gromadziliśmy przez około 10 lat, a są to między innymi
tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz,
dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku.
Nasze muzeum jest jedynym poświeconym piekarstwu i ciastkarstwu muzeum w
krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w
Niemczech, Szwajcarii i Francji. Naszą ideą jest kultywowanie i uczenie
szacunku do chleba oraz związanych z nim polskich tradycji."
MUZEUM CHLEBA
ul. Z. Nałkowskiej 5
41-922 RADZIONKÓW
tel./fax: (032) 286 67 35
tel.: (032) 387-17-60 .. 61
tel.: (032) 289-74-73 .. 74
Obecnie Muzeum czynne jest od pon. do pt. w godz. od 800
do 1530.Ceny biletów dla indywidualnych zwiedzających wynoszą 3 zł
oraz 5 zł z możliwością wypieku (po wcześniejszym uzgodnieniu
telefonicznym).