W regionie Abruzzo, leżącym we wschodniej części środkowych Włoch dynamicznie rozwija się turystyka. Wyjątkowe położenie u wybrzeży Adriatyku stwarza różnorodność nie tylko klimatyczną. W ciągu kilkunastu minut można z wybrzeża dotrzeć do górskich dolin i apenińskich stoków. Abruzzo słynie z parków przyrody. Zachowały się w nich unikatowe rośliny i gatunki zwierząt. W sezonie wiosenno-letnim można tu spotkać także owce. W Narodowym Parku Maiella zezwala się bowiem na okresowy wypas tych zwierząt, które w regionie są bardzo cenione.
Agroturystyka we Włoszech kojarzy się z wynajmowaniem i oddawaniem do dyspozycji klientów i turystów domów mieszkalnych. Większość kosztów związanych z tą działalnością, tj. 60-70% pokrywa państwo. Jedynym warunkiem takiej pomocy, jest utrzymanie i prowadzenie tej działalności przez 20 lat. Właściciele prywatnych domów razem z noclegiem, oferują swym gościom zdrowe i regionalne produkty, na przykład wyroby z mleka owczego. W ostatnim czasie mieszkańcy Abruzzo odnawiają budynki i domy mieszkalne - w wielu z nich powstają restauracje, albo małe i przytulne hotele z pokojami do wynajęcia.
Abruzzo nie należy do regionów uprzemysłowionych. Dominują tu małe gospodarstwa, niewielkie przetwórnie i spółdzielnie rolnicze. Część ludności od wieków utrzymuje się z rybołówstwa. Oprócz wyrobów z mleka owczego, region specjalizuje się w uprawie winorośli i drzew oliwkowych oraz produkcji win i makaronu. W sadach rosną drzewa pomarańczowe. O każdej porze roku trwają tu zbiory owoców cytrusowych.
Agroturystyka to jeden ze sposobów na tworzenie nowych miejsc pracy we Włoszech.