Jesień jest szczególną porą roku w Szwajcarii. Obfituje w festyny związane z winobraniem i powrotem krów z alpejskich łąk.
Festiwale wina, targi alpejskiego sera, święta owiec i pasterzy, wyścigi koni farmerskich, święto kasztanowców, orzechów a nawet święto wróbli. Posiadacze wyrafinowanych podniebień, wybierający się tej jesieni do Szwajcarii powinni odwiedzić region Jeziora Genewskiego podczas "Fete du Fromage" czyli święta sera, czy podczas targów wina chablais w Aigle.
Na zamku Boudry w pobliżu Neuchatel można również degustować regionalne wina, a dzięki sezonowi alpejskiemu w Berneńskim Oberlandzie o kulinarne bodźce dbają także malownicze święta ludowe "Chästeilet" w Beatenberg i Sigriswil. Tydzień wina w Leukerbad lub propozycje 500 lokalnych specjalistów od wina na zameczku Sierre można znaleźć w programie przygotowanym przez Wallis.
Przy wszystkich nowościach, które jesień w Szwajcarii ma do zaoferowania, jedno pozostaje po staremu: zachwycająca alpejska przyroda. Czy to wędrówka po drodze kasztanowej w Bergell, czy porykiwania jeleni w Szwajcarskim Parku Narodowym: kiedy pod niebieskim niebem drzewa przybierają żółte, pomarańczowe i czerwone kolory, a światło dnia załamuje się.