W dniach 14-15 grudnia br. w Centrum Edukacji ZDZ w Lidzbarku Warmińskim odbyła się wystawa, seminaria i degustacja produktów żywnościowych lokalnych producentów. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie dofinansował wydarzenie w ramach bezzwrotnej pomocy finansowej.
Dwudniowe wydarzenie „Żywność z polskiej wsi jest najlepsza – kupujmy nasze” przygotowane przez Fundację Rozwoju Społecznego „Nad Symsarną” Warmińsko Mazurski Fundusz Lokalny rozpoczęło się wystawą polskiej żywności i produktów rolnych wytwórców z okolicznych wsi. Wśród odwiedzających była grupa młodzieży pochodzenia wiejskiego oraz terenów popegeerowskich uczęszczająca do Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego. Wystawa została połączona z prezentacją multimedialną.
W części seminaryjnej, producenci rolni i wytwórcy żywności z regionu zaprezentowali proces produkcji począwszy od uprawy na polu do postawienia gotowego produktu na stole. Przekonywali o słuszności wyboru polskiej, produkowanej lokalnie żywności, o jej walorach i wysokiej jakości. Jacek Pawlik, Z-ca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Olsztynie wziął udział w panelu dyskusyjnym, poszerzając wiedzę słuchaczy o certyfikatach i oznaczeniach żywności.
W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia uczestnicy seminarium zostali zaproszeni na degustację pn. „Polska żywność na świątecznym stole”, gdzie znalazły się wyroby lokalnych masarzy, serowarów, producentów miodów i sadowników.
KOWR