Po niemal półrocznej spadkowej tendencji cen masła, maj przyniósł zwyżki. W dniu 29 maja 2016 roku średnia ważona cena masła w Unii Europejskiej wynosiła 2,76 EUR/kg i była o 10,7 % wyższa niż przed miesiącem.
W maju unijne ceny masła wciąż znajdowały się znacznie poniżej poziomu z analogicznego okresu 2015 roku, na koniec miesiąca różnica ta wynosiła 7,5%.
W analizowanym okresie znacznie niższe niż średnio w UE były ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem we Wspólnocie pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego (za Niemcami, Francją i Irlandią).
W dniu 29 maja 2016 roku jego ceny wzrosły do poziomu 2,33 EUR/kg, a więc były o 3,56 % wyższe niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano 4,4 % zwyżkę w skali miesięcznej do 10,3 PLN/kg). Stawki te były o 5,4 % niższe od ceny interwencyjnej i o 15,6% niższe od średniej ważonej dla całej UE. Tłuszcz mleczny z Polski jest więc bardzo konkurencyjny.
Na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny masła na koniec maja utrzymywały się na poziomie znacznie wyższym niż w Polsce. Na rynku największego unijnego producenta ceny masła w dniu 29 maja 2016 r. osiągnęły poziom 2,73 EUR/kg, czyli były o 11,22% wyższe niż przed miesiącem.
W przypadku innego potentata–Holandii, zaobserwowano równie dynamiczną zwyżkę w skali miesięcznej. Tu dnia 29 maja 2016 r. średnia cena masła wynosiła 2,7 EUR/kg i była na pułapie o 11,11 % wyższym niż przed miesiącem. W przypadku Niemiec, ceny masła w piątym miesiącu 2016 r. były o niespełna 9,2 % niższe niż przed rokiem, w Holandii natomiast o ponad 8,8 %.
Zwyżki cen masła w UE nastąpiły znacznie szybciej niż się spodziewano. Są one konsekwencją chłodnej, deszczowej wiosny w Europie i coraz niższych cen mleka, które zniechęcają do zwiększania produkcji. W efekcie czego ceny masła w UE zwyżkują. Obecnie przeciętna cena tony masła z Unii jest na znacznie niższym poziomie niż w USA (u jednego z największych konkurentów Wspólnoty)-o 32,4%. Ma to związek m.in. z silnym kursem dolara w stosunku do euro.
Na znacznie niższym niż średnio w UE poziomie utrzymują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), w przeliczeniu 2,38 EUR/kg. Na dzień 5 czerwca 2016 r. w ramach publicznej interwencji nie składowano żadnych ilości masła. Natomiast w ramach programu prywatnego magazynowania (PSA), w bieżącym roku do składów dostarczono już 94,47 tys. ton masła. Popularność tego programu rosła ze względu na to, że ceny rynkowe w wielu krajach UE spadły poniżej ceny interwencyjnej. Instrument ten największym zainteresowaniem cieszy się w Holandii (40,23 tys. ton), Niemczech (19,85 tys. ton) i Francji (18,05 tys. ton).
W Polsce do składów w ramach programu dostarczono dotychczas 3,4 tys. ton masła. W całym 2015 roku w ramach programu prywatnego magazynowania do składów dostarczono łącznie 141,37 tys. ton masła (w Polsce 0,55 tys. ton), czyli ponad sześcioipółkrotnie więcej niż w 2014 r. Według najnowszych danych KE, pomimo obserwowanych od drugiego kwartału 2015 roku spadających cen masła, produkcja mlecznego tłuszczu w UE w ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku była na poziomie o 12,3 % wyższym od tego z analogicznego okresu 2015 roku.
W Polsce w okresie tym odnotowano niemal 13% wzrost do 53,2 tys. ton. Jeszcze dynamiczniej rozwija się eksport masła poza UE. Tu po trzech miesiącach 2016 roku notowany jest aż 25% wzrost.
AB FAMMU/FAPA na podst. danych: MR, AMI ZMB, DairyCo