W dniu 22 sierpnia br. podczas Dożynek Wojewódzko-Powiatowo-Gminnych i Dożynek Diecezjalnych w Rogowie Janusz Ciesielski, Dyrektor OT KOWR w Łodzi oraz Beata Ozga-Flejszer, Zastępca Dyrektora wręczyli nagrody laureatom półfinału VI edycji Konkursu Kulinarnego dla KGW - Bitwa Regionów 2021 w województwie łódzkim.
Wojewódzkie Święto Plonów połączone z Dożynkami Archidiecezjalnymi przyciągnęło tysiące osób. Swoje stoiska wystawiennicze zaprezentowało 200 wystawców lokalnych produktów. Stoiska były wypełnione licznymi produktami przygotowanymi według starych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Znakomite ciasta, wyśmienite potrawy, barwne stroje ludowe tworzyły niepowtarzalny klimat dożynek wojewódzkich, jakiego można doświadczyć tylko raz w roku. Święto plonów rozpoczęło się dziękczynną mszą świętą, którą celebrował abp Grzegorz Ryś. Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego reprezentował marszałek Grzegorz Schreiber oraz radni Sejmiku Województwa Łódzkiego. W uroczystości uczestniczyli również wojewoda łódzki Tobiasz Bocheński, parlamentarzyści oraz samorządowcy. Zgodnie z tradycją w części obrzędowej, gminy wchodzące w skład województwa zaprezentowały wieńce dożynkowe zrobione z tegorocznych plonów.
Niewątpliwie jednym z kluczowych punktów dożynek było podsumowanie etapu wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich Bitwa Regionów 2021:
I miejsce – KGW w Pieczyskach – powiat wieruszowski gmina Wieruszów z potrawą Kiszka wieruszowska,
II miejsce – KGW w Antoninie – powiat bełchatowski gmina Rusiec z potrawą Zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach,
III miejsce – KGW Dębowianki – powiat opoczyński gmina Poświętne z potrawą Porka z ciucikami.
Laureatom konkursu zostały wręczone nagrody w postaci czeków. Wszystkim przybyłym uczestnikom Bitwy Regionów wręczono podziękowania oraz upominki.
KOWR