Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zupa Disco. Banki Żywności na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym

7 września 2017
Zupa Disco. Banki Żywności na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym

Zupa Disco odbędzie się podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w dniu 10 września w godz. 17:00 - 19:00 w Ogrodach Botanicznych UW. "Effect - Zupa Disco" to pomysł zaczerpnięty z Londynu. Polega na wspólnym gotowaniu prostego dania z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.

Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec - szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty, a kucharze przygotują z nich wyszukane dania: barszcz ukraiński i minestrone. Wszystko odbywać się będzie przy dźwiękach energetycznej muzyki disco. "Nasze dania powstaną z warzyw o nietypowych kształtach. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie" - mówi Marek Borowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT. Celem projektu jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności. "Poprzez nowoczesne metody nauki takie jak edu-teitment, planszowa gra rodzinna, kanał kulinarny, staramy się przekonywać do idei niemarnowania jedzenia" - mówi dr Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji w Federacji Polskich Banków Żywności. Wszystko można znaleźć na stronie foodwasteeffect.eu

W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53% w naszych gospodarstwach domowych. Inicjatywy społeczne jak "Zupa Disco" budują świadomość w zakresie niemarnowania żywności. W Polsce działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności prowadzą Banki Żywności.

W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują żywność np. poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych.

Więcej informacji o wydarzeniu "EFFECT Zupa Disco" na:

https://www.facebook.com/bankizywnosci/ oraz https://www.facebook.com/events/278612529273975/.

Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.



www.bankizywnosci.pl

 

Centrum Prasowe PAP / Federacja Polskich Banków Żywności


POWIĄZANE

Traktor blokujący ruch drogowy w Brukseli/ Fot. Bogdan Hoyaux [© European Union ...

Dla certyfikowanych ukraińskich producentów rolnych zajmujących się produkcją ek...

Zgodnie z wynikami trzech kwartałów 2024 r. rumuński port Konstanca zmniejszył o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę