Mleczarnia Turek jest znanym i cenionym w całej Polsce producentem serów. Będąc częścią grupy Savencia, przyjęła strategię "OXYGEN" (TLEN), która w pełni skupia się zarówno na jakości wytwarzanych produktów – w tym poprzez pozyskiwane najlepszych surowców od dostawców – dbaniu o środowisko naturalne, ale i pracowników, którzy w końcu każdego dnia tworzą renomę tej marki.
Stawiając na zdrową żywność.
Bo o planetę może zadbać każdy.
Zadowolenie pracowników kluczem do sukcesu firmy.
Zrównoważony rozwój = zrównoważone rolnictwo.
Mleczarnia Turek jest idealnym przykładem, że każda, nawet największa firma może z powodzeniem wprowadzić politykę, która realnie przełoży się na dobro naszej planety oraz ogółu. Dzięki takim strategiom jak "OXYGEN" największy sceptyk szybko się przekona, że zrównoważony rozwój nie jest jedynie utopią, a czymś, co leży w naszym zasięgu. Na wyciągnięcie ręki...
Jednym z głównych celów Mleczarni Turek, założonej w 1925 roku, jest dostarczanie konsumentom jedynie w pełni zdrowej żywności, pozbawionej sztucznych konserwantów oraz innych nienaturalnych dodatków. Skupienie się na tym możliwe jest nie tylko dzięki wysokiej potrzebie na tego typu produkty, ale i stale zwiększającej się świadomości społeczeństwa. Coraz częściej kierujemy się w stronę jakościowych produktów, które są gwarancją zdrowej żywności. Tak właśnie działa Mleczarnia Turek.
Ostatnie lata stały pod znakiem zmian klimatycznych, jak i konsekwencji, jakie nam grożą z ich powodu. Wszystko wskazuje na to, że podobnie będzie wyglądać rozpoczynająca się właśnie dekada, jednak ze znacznie pozytywniejszym skutkiem. Tendencja wyraźnie się zmienia – nie tylko osoby prywatne zaczynają dbać o środowisko, ale również i firmy, w tym Mleczarnia Turek. Widać to szczególnie w wprowadzonych przez tego przedsiębiorcę usprawnieniach segregacji śmieci, jak i zarządzania odpadami. Co więcej, Mleczarnia Turek sukcesywnie zmienia opakowania oferowanych produktów na w pełni nadające się do recyklingu zamienniki, a zużycie energii (w tym prądu, wody oraz gazu) z roku na rok stale maleje.
Czym jednak byłby zrównoważony rozwój, gdyby pomijano w nim pracowników danej firmy. W końcu trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że jakość przedsiębiorstwa można określić na podstawie zadowolenia osób w nim zatrudnionych. Mleczarnia Turek, doskonale zdając sobie z tego sprawę, dokłada wszelkich starań, żeby zagwarantować swoim pracownikom możliwie najlepsze warunki pracy, pełne bezpieczeństwo, a także przyjazną atmosferę. Skuteczność tego działania określają regularnie przeprowadzane ankiety (renomowane GPTW), na podstawie których wyznaczany jest kierunek, którym firma podąży.
Co jednak istotne, działania mające na celu zrównoważony rozwój, muszą daleko wykraczać poza granicę jednej firmy. Daje to nie tylko przykład innym, ale i zachęca do podjęcia profesjonalnej współpracy na zasadach przyjaznych dla wszystkich: środowiska i człowieka. Dlatego też Mleczarnia Turek podejmuje współpracę jedynie z najwyższej jakości dostawcami mleka, których farmy charakteryzują się bezpiecznym produktem, ale i zdrowymi zwierzętami, hodowanymi w komfortowych warunkach. Mleczarnia dąży również do ciągłej integracji, organizując między innymi wycieczki najmłodszych na farmy, ale i zabawy jak np. dożynki czy pikniki rolników.