Od ponad trzech lat w PepsiCo wdrażany jest Program Zrównoważonego Rolnictwa. Jest on odpowiedzią na rosnące wymagania coraz bardziej świadomych konsumentów, zmieniający się dynamicznie klimat, a jednocześnie stanowi wyraz troski PepsiCo o naszą planetę.
Nasza firma pozyskuje płody rolne na całym świecie, które oprócz popularnych ziemniaków obejmują też kukurydzę, jabłka, pomarańcze, orzeszki ziemne, bataty, a nawet mleko. Program Zrównoważonego Rolnictwa ma na celu zapewnienie szerszego spojrzenia na otoczenie środowiskowe i społeczne współpracujących z nami gospodarstw oraz na odpowiednie i bezpieczne warunki pracy zatrudnionych w nich pracowników.
Program Zrównoważonego Rolnictwa opiera się na trzech filarach: środowiskowym, społecznym i ekonomicznym.
Filar środowiskowy uwzględnia między innymi:
- odpowiednie, bezpieczne i zgodne z prawem zarządzanie i użytkowanie substancjami agrochemicznymi,
- ograniczenie zużycia energii przez gospodarstwo, a w efekcie ograniczenie emisji zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych do atmosfery,
- troskę o zachowanie bioróżnorodności w ekosystemach, w których funkcjonuje gospodarstwo,
- odpowiedzialne zarzadzanie odpadami,
- zapobieganie erozji gleby,
- odpowiedni dobór nawozów oraz stosowanie ich tylko wówczas, gdy to konieczne,
- ograniczanie zużycia wody, co ma szczególne znaczenie w Polsce dotkniętej deficytem zasobów wody.
Filar społeczny skupia się przede wszystkim na:
- bezpieczeństwie i higienie pracy, czyli trosce o warunki pracy i zdrowie pracowników, jak również mieszkańców gospodarstwa, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa dzieci,
- warunkach zatrudnienia, obejmujących odpowiednie zarządzanie czasem pracy, zapewnienie odpowiedniego wynagrodzenia zgodnego z przepisami prawa, wypłatę należności za nadgodziny, a także zapewnienie wystarczającej ilości czasu na wypoczynek,
- łagodzeniu ewentualnego negatywnego wpływu gospodarstwa na miejsce, w którym funkcjonuje, budowanie pozytywnych relacji ze społecznością lokalną, zaangażowanie w jej sprawy i problemy, a w miarę możliwości angażowanie się w lokalne wydarzenia społeczne, przeciwdziałanie zagrożeniom i rozwiązywanie konfliktów,
- zagwarantowaniu zatrudnionym praw takich jak wolność zrzeszania, swoboda zatrudnienia, ochrona praw pracowniczych, ochrona przed dyskryminacją i molestowaniem, a także zagwarantowanie, że wiek osób zatrudnionych w gospodarstwie jest zgodny z wymogami prawa.
Filar ekonomiczny to w głównej mierze:
- zarządzanie gospodarstwem zgodnie z krótko- i długoterminowymi procesami planowania, a także zapewnienie podstawowej produktywności, wydajności i stabilności bieżącej działalności,
- maksymalizacja wydajności podczas zbiorów oraz ograniczanie strat na wszystkich etapach produkcji,
- jasne i zrozumiałe warunki komercyjne i produkcyjne umów z podwykonawcami, dostawcami oraz klientami
Wszystkie trzy filary łączą się w ramach obszarów obejmujących zrównoważony rozwój, sprawozdawczość oraz szkolenia.
W PepsiCo przez ostatnie 3 lata we współpracy z naszymi dostawcami ziemniaków przeszliśmy długą, a często i wyboistą drogę, aby jak najpełniej wdrożyć i stosować w praktyce zasady programu. Tysiące przejechanych kilometrów, dziesiątki szkoleń grupowych i indywidualnych, ćwiczenia praktyczne oraz podkreślanie istotności wdrażanych zasad przy każdej wizycie w każdym gospodarstwie – to wszystko przełożyło się na ogromny sukces Programu Zrównoważonego Rolnictwa. Wspólne wysiłki wielu ludzi zostały poddane weryfikacji w ramach niezależnego audytu, który został przeprowadzony w listopadzie oraz grudniu 2019 przez Control Union – niezależną jednostkę certyfikująco-atestującą, która współpracuje z PepsiCo na całym świecie.
W efekcie audytu uzyskaliśmy atest potwierdzający, że ziemniaki nabywane od polskich rolników są w 100% uprawiane w sposób zrównoważony. W ten sposób Polska dołączyła do grona krajów, w których dzięki naszym staraniom udało się zmienić sposób myślenia rolników, tak by na pierwszym miejscu stawiali przyszłość kolejnych pokoleń oraz świata, który im pozostawimy. Jedną z największych zalet Programu jest fakt, że zasady w nim określone mają pośredni wpływ na inne uprawy prowadzone w gospodarstwach współpracujących z PepsiCo.
Do końca 2020 roku PepsiCo postawiło sobie cel, który polega na pozyskiwaniu wszystkich płodów rolnych na całym świecie pochodzących wyłącznie z upraw zrównoważonych. Trzymajmy kciuki, ponieważ wierzymy, że obrana przez nas droga jest tą właściwą.
Biuro prasowe PepsiCo