Początkowo dyskusje wokół zrównoważonego rozwoju ograniczały się do potrzeby zmniejszania negatywnego oddziaływania gospodarek na środowisko naturalne. Z biegiem lat kwestia ta nabrała znaczenia szczególnie w krajach rozwiniętych oraz rozwijających się i obejmuje obecnie takie czynniki rozwoju jak: poszanowanie środowiska, postęp społeczny i wzrost gospodarczy. Obecnie koncepcja zrównoważonego rozwoju coraz częściej wchodzi do głównego nurtu dyskusji nad rozwojem społeczno-gospodarczym, stając się zasadą horyzontalną, która już misi być brana pod uwagę w polityce niemal każdego kraju.
Zrównoważony rozwój dotyczy wielu branż w tym branży mleczarskiej. Istnieje również wiele aktów prawnych z zakresu zrównoważoności, takich jak:
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Polska Izba Mleka realizuje projekt pt. Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, którego celem jest poszerzenie wiedzy przetwórców i producentów mleka o zmianach w regulacjach mówiących o zrównoważonym rolnictwie oraz o tym, jak się do nich przygotować.