Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”,Polska Izba Mleka i Związek Polskich Przetwórców Mlekabędą współpracować na rzecz promocji i rozwojupraktyk rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Organizacje zawarły porozumienie, którego celem jest wspieranie zrównoważenia polskiego sektoraprodukcji mleka.
Polska Izba Mleka i Związek Polskich Przetwórców Mleka to organizacje zrzeszające spółdzielnie i firmy
prywatne, zajmujące się przetwórstwem mleka. Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego.
Organizacje te podjęły decyzję o zacieśnieniu współpracy,której celem jest podejmowanie całego szeregu
działań na rzecz rozwoju i promocji rolnictwa zrównoważonego ze szczególnym uwzględnieniem
zrównoważonego mleczarstwa. To pierwsza tego typu inicjatywa w polskim mleczarstwie, do której
zaproszono przedstawicieli zakładów przetwórczych-liderów na rynku mleka.
Zrównoważone rolnictwo, w tym mleczarstwo to dziś jeden z kluczowych kierunków w jakim powinna
podążać branża mleczarska, aby utrzymać naszą globalną konkurencyjność. Wysokie ambicje klimatyczne, coraz większa świadomość konsumencka i przede wszystkim transformacja rolnictwa wymuszona Europejskim Zielonym Ładem to kierunki,wjakie wpisuje się zrównoważoność. Dlatego cieszę się, że wspólnie zaczynamy ważny i nieunikniony proces tworzenia zrównoważonego mleczarstwa. To przyszłość, dzięki której firmy zrzeszone w naszych organizacjach będą przygotowane do tych ogromnych transformacji. –podkreśla Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka.
Wpływ emisji metanu przy produkcji zwierzęceji tlenków azotu przy uprawie roślin paszowych na
środowisko i klimatjest większy, niż wpływ emisji takiej samej ilości dwutlenku węgla. Dlatego bardzo duże znaczenie dla polityki klimatycznej ma wdrożenie zasad rolnictwa zrównoważonego, w tym racjonalizacja chowu i żywienia przeżuwaczy. –dodaje Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
Przeżuwacze mają w skali świata ogromne znaczenie zarówno dla całokształtu żyzności gleb, jak i dla jakości diety społeczeństw. Zrównoważenie tego, bardzo wymagającego segmentu produkcji żywności, jest wyzwaniem, któremu musimy stawić czoła.–zaznacza Jerzy Próchnicki, Członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia RolnictwaZrównoważonego „ASAP”.
Dlaczego to takie istotne? Obecnie cały sektor produkcji i przetwórstwa mleka stoi przed istotnymi
wyzwaniami związanymi z wdrożeniem Europejskiego Zielonego Ładu. Dotyczy to przede wszystkim
konieczności ograniczenia emisji gazów cieplarnianych pochodzących z tego typu produkcji, ograniczenia
stosowania antybiotyków oraz zapewnienia dobrostanu zwierząt.Do kluczowych elementów stanowiących
Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka największe wyzwanie w procesie zrównoważenia produkcji zaliczają się: produkcja pasz, zdrowiei higiena, dobrostan zwierząt, zarządzanie wodą, wykorzystanie odchodów czy kwestia emisji gazów cieplarnianych.
Naszym celem jest stworzenie modelu produkcji mleka, który łączy cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi oraz dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu.–mówi Marcin Hydzik, Prezes Zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka.
Tylko poprzez zrównoważony rozwój mleczarstwa, który szczególną uwagę przywiązuje do ochrony
środowiska oraz troski o dobrostan zwierząt, jest możliwe dostarczanie konsumentom prawdziwie
wartościowych produktów. Już obecnie podejmujemy konkretne działania-22lutego 2023 odbędzie się
pierwsze spotkanie grupy zadaniowej poświęconej zrównoważonemu mleczarstwu–dodaje
źródło: ASAP