Polski rynek słodyczy ma się dobrze – w okresie od sierpnia 2018 do lipca 2019 jego wartość wyniosła ponad 12,69 mld złotych[1]. W 2020 roku rozwojowi tego segmentu będą sprzyjać: dobra koniunktura, rozwój eksportu oraz różnicowanie się asortymentów produktów. Producenci słodyczy będą musieli zmierzyć się w nadchodzących miesiącach z nowymi trendami i wahaniami cen surowców oraz przygotować się na możliwe zmiany w prawie.
Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć istnieje od 1984 roku. Rodzinna firma z Brześcia Kujawskiego specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach, wyrobach cukierniczych. Produkuje m.in. słomkę i groszek ptysiowy, ciastka kruche, ciasto drożdżowe i makowce. Więcej informacji na temat Firmy można znaleźć na stronie www.brzesc.pl.
1. http://www.hurtidetal.pl/article/art_id,27034-60/slodki-rynek/.
2. http://www.hurtidetal.pl/article/art_id,27034-60/slodki-rynek/.
3. https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,62335,slodycze-produkowane-na-polski-rynek-coraz-czesciej-w-mniejszych-opakowaniach-ma-to-wspierac-odpowiedzialna-konsumpcje.html.
4. https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/nie-tylko-health-wellness-jakie-inne-trendy-steruj,56652/2.
Biuro prasowe ZPC Brześć