Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego zwyciężyło w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów”. To już VI edycja wydarzenia organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finał konkursu, który towarzyszył Ogólnopolskim Dożynkom Jasnogórskim i Krajowej Wystawie Rolniczej odbył się 4 września br. w Częstochowie.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Anna Gembicka, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Małgorzata Gośniowska-Kola, Dyrektor Generalna KOWR oraz Krzysztof Dec, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR.
Podczas otwarcia wydarzenia Minister Grzegorz Puda zwracając się do Kół Gospodyń Wiejskich powiedział: – Jesteście przykładem, że nie musimy się poddawać narracji płynącej z zachodu. Pokazujecie, że to co polskie jest piękne. Dla mnie jest ważne, że na co dzień prowadząc działalność we własnych gminach i sołectwach spełniacie swoje marzenia. I za to wam dziękuję.
Anna Gembicka stwierdziła, że „Bitwa Regionów, to ważny konkurs. Pozwala na promowanie dziedzictwa kulturowego. A poza tym tak prezentowane potrawy, to historia każdego regionu. Życzę wszystkim powodzenia. Niech wygra najlepsze koło.
Natomiast Krzysztof Dec, przedstawił historię „Bitwy Regionów”. Poinformował, że konkurs początkowo nosił nazwę Kulinarna Bitwa Regionów „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”. Po raz pierwszy odbył się w 2015 r. w Chojnicach. W 2017 r. KOWR kontynuował konkurs kulinarny, a rok później zyskał on zasięg krajowy.
Tegoroczna edycja konkursu po roku przerwy spowodowanej pandemią COVID-19 częściowo odbywała się w przestrzeni wirtualnej. KOWR wspólnie z MRiRW prowadzili szeroką kampanię informującą o wydarzeniu z wykorzystaniem różnych środków przekazu. Do konkursu zgłosiło się 618 zespołów. Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczestnicy mieli zaprezentować w formie wideo potrawę regionalną – danie związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzi się z tradycji i zwyczajów kultywowanych na danym terenie. Uzupełnieniem prezentacji był opis przepisu i receptury danego dania na bazie polskich tradycyjnych produktów. Komisja konkursowa oceniła prace i wyłoniła 16 laureatów I etapu w każdym województwie. Drugi etap – to finał konkursu z udziałem zwycięzców I etapu. Finałowa ocena jury to składowa dwóch etapów: prezentacji filmowej wraz z opisem oraz prezentacji live wraz z komponentem wizualnym i smakowym podczas finału.
Profesjonalne jury w składzie: Anna Gembicka, Sekretarz Stanu w MRiRW (przewodnicząca), Krzysztof Dec, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR, Natalia Latocha, Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w MRiRW oraz zawodowi kucharze: Sebastian Olma i Tomasz Jakubiak biorąc pod uwagę obie składowe, przyznało I miejsce KGW w Durągu, woj. warmińsko-mazurskie.
Zwycięska drużyna przygotowała Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach.
II miejsce przypadło KGW w Kowańczu „Sikoreczki”, woj. zachodniopomorskie, za potrawę Topinambur na boczku.
Na III miejscu znalazło się KGW „Różanka” z Kaniewa, woj. kujawsko-pomorskie za Udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.
Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne: 5000 zł, 2000 zł i 1000 zł oraz nagrody rzeczowe.
W tegorocznej edycji przyznano również nagrodę w plebiscycie internetowym. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich z woj. opolskiego za prezentację dania: „Zapiekane hajduckie gołąbki z nadzieniem z surowych ziemniaków oraz kaszą gryczaną okraszone sosem grzybowym”. Koło zdobyło aż 2022 głosy. Laureatkom nagrodę wręczyła Małgorzata Gośniowska-Kola, Dyrektor Generalna KOWR.
„Bitwa Regionów” to konkurs adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich wpisanych do rejestru prowadzonego przez ARiMR oraz stowarzyszeń, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Do tegorocznej edycji zgłosiło się 618 drużyn.
KOWR