Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Znamy najlepsze jagodowe alkohole

7 października 2022
Znamy najlepsze jagodowe alkohole
fot Anna Kopeć - Jakubów

Berry Fest 2023 zakończony. Wyłonienie zostali najlepsi producenci jagodowych alkoholi. W konkursie wzięło udział 28 nalewek, destylatów i win. Wśród nagrodzonych wina porzeczkowe, z jagody kamczackiej i borówki wysokiej, geist z jeżyn oraz nalewki z malin, derenia, agrestu i aronii.
Największe uznanie zdobyły wino z czerwonej porzeczki z manufaktury win owocowych DiWine oraz nalewka z polskiego minikiwi autorstwa Natalii i Karola Krześniak.Wszyscy mówią o renesansie i wielkim potencjalne na najbliższe lata.


alkohole Best Barry Festiwal


Lista laureatów Berry Fest 2023

Nagrody Grand PRIX


alkohole best barry fesyiwal


Grand Prix Berry Fest 2023 wśród producentów profesjonalnych - wino z czerwonej porzeczki półwytrawne – DiWine, Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski

Grand Prix Berry Fest 2023 wśród alkoholi domowych - nalewka z polskiego minikiwi - Natalia i Karol Krześniak


Medale złote otrzymali:


alkohole Best Barry Festiwal

 

Nalewka z polskiego minikiwi - Natalia i Karol Krześniak
Geist z jeżyn - Krzysztof Kaczor
Nalewka z maliny - Mariusz Trzeciak
Wino z czerwonej porzeczki półwytrawne – DiWine, Beata Iwańczyk Marcin Bańcerowski
Nalewka z derenia - Paweł Krawiec
Nalewka z agrestu - Nalewkarnia Longinus, Rafał Dziliński

 

Medale srebrne otrzymali:


alkohole Best Barry Festiwal

 

Wino wytrawne z jagody kamczackiej - Mariusz Sielach
Nalewka z pigwowca - Paweł Krawiec
Wino wytrawne z borówki wysokiej - Krzysztof Kaczor
Nalewka z jagody kamczackiej - Andrzej Krupiński
Nalewka z żurawiny z etykietą Fieldstone a Family Farm - autor Anna Burdzy
Nalewka z jagody kamczackiej - Andrzej Krupiński

 

Medale brązowe otrzymali:


alkohole Best Barry Festiwal

 

Wino z jagody kamczackiej półsłodkie – DiWine, Beata Iwańczyk Marcin Bańcerowski
Wino z czarnej porzeczki słodkie - Krzysztof Kaczor
Nalewka z derenia - Nalewkarnia Longinus, Rafał Dziliński
Nalewka z aronii - Mariusz Trzeciak
Wino z czarnej porzeczki półsłodka – DiWine, Beata Iwańczyk Marcin Bańcerowski

Medale i Grand Prix Berry Fest 2023 rozdano w kategoriach "profesjonalna" i "domowa". Konkurs odbył się 3 października 2022 w Pałacu Mała Wieś. Jury konkursu tworzyli jury Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk oraz Mikołaj Rey.

Wszyscy nagrodzeni będą promowani na łamach czasopism partnerów – czasopism Restauracja, Hotelarz i Jagodnik. Nagrodą w konkursie jest promocja wśród właścicieli i kadry zarządzającej HoReCa. Kluczowym wymiarem tej promocji jest całostronicowa reklama laureatów w czasopiśmie "Restauracje". Numer październikowy promowany będzie m.in. na Polagrze oraz Natura Food be ECO.
Laureaci będą promowani również w ramach tegorocznej akcji "prezenty dla firm".

Eksperci, którzy oceniali jagodowe alkohole

Grono ekspertów Berry Fest tworzą Łukasz Klesyk - ekspert od alkoholi mocnych, Mikołaj Rey, Zbigniwe Kmieć oraz Katarzyna Puk – sommelier i sędzia w konkursach winiarskich.

Oto krótkie biogramy członków jury.

Mikołaj Rey
Ekspert kulinarny, uczestnik pierwszej polskiej edycji MasterChef i zwycięzca specjalnej edycji MasterChef „Najlepsi”. Będąc jednym z finalistów MasterChef pozyskał sympatię widzów i stał się rozpoznawalny. Wkrótce potem rozpoczął cykl reportaży kulinarnych dla programu Dzień Dobry TVN. Podróżując po całej Polsce jako smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych. Ma za sobą ponad 500 reportaży i kilkaset warsztatów kulinarnych i pokazów. Co roku jest uczestnikiem, ekspertem, ambasadorem marek, konferansjerem bądź członkiem jury na festiwalach kulinarnych i konkursach, w tym takich znanych jak Guide Michelin czy żółty przewodnik Gault&Millau.
Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne i degustacje w całej Europie. Ostatnio w Afryce dla polskiej dyplomacji. Od lat wspiera również plantatorów. Od jagodowych spotkań z mediami, przez prezentacje w praskim Koneserze, po Fruit Logistica - największe branżowe targi w Berlinie.

Łukasz Klesyk
Ekspert smaku i alkoholi mocnych, dziennikarz i redaktor kulinarny i alkoholowy, sekretarz redakcji magazynu winiarskiego „Trybuszon”, były redaktor przewodnika Gault & Millau Polska, miesięcznika „Kuchnia”, „Magazynu Wino” i kwartalnika „Ferment”. Autor książki „Między wódką a zakąską” poświęconej polskim wódkom czystym i łączeniu ich z potrawami (wraz z szefem kuchni Aleksandrem Baronem) oraz kilkuset artykułów o niemal wszystkim, co zawiera procenty i da się wypić.

Zbigniew Kmieć
Urodził się w Biłgoraju i jako lokalny dziennikarz zaczął interesować się kulinariami regionu, w którym mieszkał. Pomagał małym producentom ze swojej okolicy w zawiązywaniu stowarzyszeń promocji produktów, organizacji wyjazdów na pierwsze targi. Przez kilka lat był rzecznikiem prasowym Festiwalu Smaku w Grucznie. Pisywał o kulinariach do Kuchni, Magazynu Wino i Wprost. Specjalizuje się w wyszukiwaniu produktów o najwyższej jakości, na nich też oparta została koncepcja Kafe Zielony Niedzwiedź warszawskiej restauracji, którą założył i współprowadził. Obecnie pracuje nad promocją węgierskich win w Polsce i na zaproszenie Janusza Palikota doradza kulinarnie spółce Manufaktura Wódki Wina i Piwa i podmiotom z nią powiązanym. Główny ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP.

Katarzyna Puk
Sommelier, Absolwentka WSET na poziomie (3) Advanced. Jej pasja do wina zaczęła się od okazjonalnych degustacji podczas wieloletniej pracy w krakowskiej oraz warszawskiej gastronomii. Dostrzeżona przez jednego z importerów zaczęła dynamiczną karierę w świecie wina, popartą rzetelną edukacją. Opanowanie podstawowej wiedzy obudziło w niej chęć pełnego zrozumienia procesów produkcji oraz uprawy winorośli, która zaowocowała licznymi wyjazdami enologicznymi do ulubionych regionów. Ponieważ jej zdaniem pasja poparta powinna być wszechstronnym doświadczeniem, zdecydowała podjąć wyzwanie pracy na rynku brytyjskim, zdobywając praktykę w prestiżowych wine barach Londynu, między innymi w słynnym 67 Pall Mall. Ponad dwa lata spędziła w Gruzji, pracowała z winiarzami, wielokrotnie uczestniczyła w zbiorach i lokalnie zgłębiała technologie produkcji. Pisze teksty dziennikarskie dla Fementu i Winisfery.
Obecnie sommelier w El Catador, Warszawa. Head sommelier w restauracjach Salute i Nolio, Kraków. Sommelier w projekcie Poznaj Smak Gruzji, Kraków. Autor w VINIFY.PL i Winicjatywa.
Sędzia w konkursach winiarskich: Polskie Korki, SPOT. Poznań. Konkurs Win Polskich w Zielonej Górze; International Rose Championship, Czas Wina oraz Cool Climate Wine Avards, Czas Wina.

Krótko o Berry Fest
To inicjatywa, która wspiera produkcję na bazie owoców jagodowych, często określanych jako polskie superowoce. Punktem wyjścia są, wymieniamy tu w kolejności przypadkowej: agrest, aronia, borówka, dereń, jagoda kamczacka, jeżyny, maliny, minikiwi, porzeczki, rokitnik, truskawki, żurawina. Lista nie jest zamknięta. Konkurs otwarty jest na najpopularniejsze kategorie alkoholi - wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity.

Zgłoszenia przyjmowano z podziałem na firmy i osoby prywatne:
Firmy to producenci dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
Osoby prywatne to amatorzy, pasjonaci lub plantatorzy, którzy często produkują z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedają, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy, banderol etc. Mają jednak „w dłoni” swój produkt, który chcą pokazać i o którym chcą opowiedzieć.

***

Projekt jest częścią kampanii "Czas na polskie superowoce!". Jest ona finansowana z Funduszu Promocji owoców i Warzyw. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw / fot. Anna Kopeć - Jakubów


POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę