Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów.
Sprawdzono 202 partie jaj, z czego 57 zakwestionowano (28,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
Braku daty minimalnej trwałości lub podawania jej niezgodnie z przepisami.
Braku metody chowu kur lub jej niewłaściwego określenia, np. „jaja ściółkowe” zamiast „jaja z chowu ściółkowego”.
Braku klasy jakości jaj lub objaśnienia znaczenia kodu producenta.
Braku klasy wagowej jaj lub podawania jej w niewłaściwy sposób, np. wskazanie dwóch klas zamiast jednej (tj. „L/M”).
Podawania informacji wprowadzających w błąd, np. „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego lub „wielozbożowe” w odniesieniu do jaj zamiast do warunków żywienia kur.
Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
Bezprawnego odniesienia do ekologicznej metody produkcji.