Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ziemniaki Hasselback

1 lutego 2021
Ziemniaki Hasselback

Składniki :


1 kg ziemniaków średniej wielkości

3 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

ser topiony w plastrach Złoty Ementaler SERTOP

świeży rozmaryn

sól i pieprz

 


Przygotowanie. Nagrzewamy piekarnik na ok 250 st.(grzanie góra-dół). Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy skórkę co 2 mm na ok. ¾ głębokości, uważając by nie przeciąć ich. Ziemniaki można ułożyć między dwoma deskami do krojenia i wtedy je nakrawać. Sprasowany czosnek mieszamy z oliwą i solą. Mieszankę rozsmarowujemy na ziemniakach dbając by dostała się również w przekrojone miejsca. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy wyciągamy blachę, nakładamy paski z serka i posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy ziemniaki ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut.




Biuro prasowe SERTOP


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę