Składniki :
• 1 kg ziemniaków średniej wielkości
• 3 łyżki oliwy
• 3 ząbki czosnku
• ser topiony w plastrach Złoty Ementaler SERTOP
• świeży rozmaryn
• sól i pieprz
Przygotowanie. Nagrzewamy piekarnik na ok 250 st.(grzanie góra-dół). Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy skórkę co 2 mm na ok. ¾ głębokości, uważając by nie przeciąć ich. Ziemniaki można ułożyć między dwoma deskami do krojenia i wtedy je nakrawać. Sprasowany czosnek mieszamy z oliwą i solą. Mieszankę rozsmarowujemy na ziemniakach dbając by dostała się również w przekrojone miejsca. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy wyciągamy blachę, nakładamy paski z serka i posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy ziemniaki ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut.
Biuro prasowe SERTOP