MERCOSUR1
TSW_XV_2025

"Ziemniaki czy kartofle?" Dla każdego?

29 października 2024
"Ziemniaki czy kartofle?" Dla każdego?

Korzyści z jedzenia ziemniaków dla małego dziecka, nastolatka, kobiety w ciąży i seniora

 Ziemniaki, odpowiednio przygotowane, mogą dostarczać cennych składników odżywczych, przynosząc korzyści zdrowotne osobom w różnych fazach życia. Mogą je jeść już niemowlęta, są doskonałe dla dzieci i nastolatków, a także kobiet w ciąży oraz seniorów. O tym, jak przygotować kartofle, by osoby te czerpały z ziemniaków to, co najlepsze, mówi Ewa Trusewicz – dietetyk kliniczny i ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Niemowlęta i małe dzieci

Ziemniaki są cennym źródłem wielu istotnych składników odżywczych, takich jak potas, polifenole (antyoksydanty), witamina C oraz błonnik. Jest on kluczowym składnikiem dla zdrowego układu pokarmowego, ponieważ m.in. wspomaga trawienie, przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez jelita oraz jest pożywką dla dobrych bakterii w jelitach. – Dla maluchów, które rozpoczynają przygodę ze stałym pokarmem, ziemniaki są doskonałym wyborem ze względu na ich naturalną delikatność - zarówno smakową, jak i teksturalną. Mogą być łatwo przetarte na gładkie puree. Dla dzieci, które mogą już jeść bardziej zróżnicowane pokarmy, kartofle będą świetną bazą dla pierwszych solidnych posiłków. Warto jednak pamiętać, że gotowanie ziemniaków w wodzie powoduje największe straty witaminy C oraz polifenoli w stosunku do innych form obróbki termicznej. Lepiej więc ugotować je na parze, ponieważ zachowają większą ilość witaminy C (ponad 50% więcej), polifenoli i potasu, lub w łupinach – taka obróbka pomaga zminimalizować utratę składników odżywczych, które mogą przenikać do wody podczas gotowania – wyjaśnia Ewa Trusewicz.

Dietetyczka proponuje dla maluchów takie dania, jak: puree z ziemniaka z dodatkiem puree z marchewki i jabłka, delikatne placuszki ziemniaczane podawane z domowym sosem jabłkowym, ziemniaczane babeczki z groszkiem i kurczakiem, sałatka ziemniaczana z jogurtem i ogórkiem.

Dzieci i nastolatkowie

Ziemniaki dostarczają energii i składników odżywczych, które są potrzebne w okresie wzrostu
i intensywnego rozwoju. Są doskonałym źródłem potasu, co jest ważne zwłaszcza dla młodych sportowców. Potas jest często spożywany w niewystarczającej ilości w porównaniu z sodem, dlatego spożywanie ziemniaków będzie korzystnie wpływać na gospodarkę wodną organizmu, może przyczyniać się również do poprawy równowagi elektrolitowej w organizmie sportowca. – Pamiętajmy, by przed treningiem posiłek był lekkostrawny, zawierał węglowodany proste i złożone oraz białko. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki w łupinkach z serkiem wiejskim lub rybą i surówką albo sałatka
z ziemniaków z warzywami i białkiem (np. z wędliną, twarogiem lub ciecierzycą) oraz sosem jogurtowym. Z kolei po intensywnym treningu młody człowiek musi uzupełnić odpowiednią ilością węglowodanów zapasy glikogenu (forma cukru przechowywana bezpośrednio w mięśniach) utraconego podczas wysiłku. Wtedy idealnym wyborem będą ziemniaki o wyższym indeksie glikemicznym, czyli na ciepło. Możemy zaserwować na przykład ziemniaki pieczone z kurczakiem i warzywami w formie jednogarnkowego posiłku, ziemniaczane gnocchi z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią, albo też zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami. Ważne, aby w jednym z tych dań znalazło się zarówno źródło węglowodanów, jak i białka –
tłumaczy ekspertka.

Kobiety w ciąży

Kobiety w ciąży mają większe zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, w tym witaminę C, której w kartoflach jest sporo. Ziemniaki są także źródłem folianów, naturalnej formy kwasu foliowego
– składnika ważnego w ciąży i podczas karmienia. – Dobrze jest połączyć gotowane ziemniaki z dodatkiem pieczonego łososia i świeżego szpinaku, do zupy-kremu ziemniaczanego dodać seler i pietruszkę, i posypać migdałami. Daniem odpowiednim dla kobiet w ciąży będą też ziemniaki faszerowane kurczakiem i brokułami bądź sałatka z pieczonych ziemniaków i świeżej rukoli – zapewnia dietetyczka.

Seniorzy

Seniorzy potrzebują posiłków, które są odżywcze i lekkostrawne, łatwe do przygotowania i zjedzenia, wspierają zdrowie sercowo-naczyniowe oraz dostarczają odpowiedniej ilości błonnika. W 200-gramowej porcji ziemniaków (2 średnie sztuki) znajdziemy ok. 3g błonnika, co daje ponad 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ludzie starsi często mają też osłabioną odporność, dlatego ważna jest troska o mikrobiotę jelitową, i pomóc mogą w tym właśnie ziemniaki. – Kiedy ugotujemy kartofle,
a następnie je ostudzimy, część skrobi w nich zawartej przeistoczy się w tzw. skrobię oporną, która jest „oporna” na trawienie w jelicie cienkim i w niezmienionej postaci przechodzi do jelita grubego. Tam jest pożywką dla naszych dobrych bakterii. Otrzymujemy wówczas dodatkowy błonnik, który mikrobiota jelitowa uwielbia! W wyniku fermentacji skrobi opornej w jelicie powstają różne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), obniżające pH w jelicie grubym i wpływające na rozwój korzystnej mikroflory. Warto więc, by seniorzy jedli ostudzone ziemniaki, np. w formie sałatki –
przekonuje Ewa Trusewicz.

Spożycie potraw z ziemniakami zwiększa także liczebność bakterii wytwarzających specjalny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, jakim jest kwas masłowy. Ma on działanie przeciwzapalne oraz regenerujące błonę śluzową jelita i stanowi podstawowe źródło energii dla komórek jelita grubego. Spożycie tylko jednego posiłku dziennie na bazie ziemniaków powoduje korzystne zmiany w składzie
i różnorodności mikroflory jelitowej.

Zdaniem ekspertki doskonałe dla seniorów będą takie potrawy ziemniaczane, jak: zupa-krem
z ziemniaków z dodatkiem kalafiora i jogurtu naturalnego z posiekanym koperkiem, pieczone ziemniaki
z twarożkiem i ziołami, puree ziemniaczane z łososiem wędzonym i ogórkiem kiszonym, kartofle
z gulaszem z warzywami korzeniowymi, kurczakiem i jogurtem.

 ***

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:

www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle

https://www.tiktok.com/@ziemniaki_czy_kartofle

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Zalety aplikacji Mostbet do obstawiania w Polsce  Zakłady sportowe stają się cor...

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę