europejskie forum rolników 2025
europejskie f rolników 2025_750

Ziemniaki czy kartofle

10 marca 2025
Ziemniaki czy kartofle

Polskie ziemniaki na światowej scenie

Przepisy na doskonałe potrawy kartoflane rodem z Francji, Hiszpanii i Włoch

Wytworne gratin, czyli francuska zapiekanka ziemniaczana, klasyczna hiszpańska tortilla w połączeniu z polskimi ziemniakami, tradycyjna włoska pizza, lecz na ziemniaczanym spodzie... Te wyśmienite potrawy z kartoflami, dla których inspirację stanowią przepisy kuchni międzynarodowej, poprawią nam nastrój i pozwolą z radością przywitać tak oczekiwaną już wiosnę. Prezentujemy przepisy przygotowane przez twórców kulinarnych dla kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj

i jedz”.

Tortilla de patatas

Autor: Dietetyk Marcin Gąglewski (@marcin.gaglewski)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • garść małych pomidorków
  • czosnek
  • sól
  • bazylia

Ziemniaki obieram. Kroję na pół, a następnie w drobne paski. Rozgrzewam łyżkę oleju na patelni i duszę ziemniaki pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodaję sól i pokrojoną w piórka cebulkę. Duszę kolejne 10 minut. W miseczce roztrzepuję jajka z mlekiem. Zawartość patelni przenoszę do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Patelnię czyszczę, rozgrzewam na niej łyżkę oleju i wylewam masę. Smażę pod przykryciem przez ok. 5 minut. Delikatnie oraz ostrożnie kładę na patelnię talerz
i dynamicznie ją obracam. Następnie kładę na tortilli kolejny talerz i ponownie obracam tak, aby surowa masa była ponownie na górze. Wylewam na patelnię ostatnią łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzam
i przenoszę ostrożnie tortillę (tak aby surowa część była na dole). Smażę kolejne 5 minut bez przykrycia.

Podczas gdy tortilla ziemniaczana dochodzi na patelni, kroję pomidorki, mieszam je z przeciśniętym czosnkiem, solą i bazylią. Odstawiam na chwilę do lodówki. Zdejmuję tortillę ziemniaczaną z patelni
i podaję z marynowanymi pomidorkami.

Pizza na kartoflanym spodzie

Autorka: Anna Kołakowska (@gotuje_bo_lubie_fit)

Składniki:

Pizza:

  • 6-7 niedużych ziemniaków
  • 50 g sera mozzarella
  • 20 g sera grana padano lub parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 75 g łososia wędzonego
  • kilka listków rukoli

Sos:

  • 2 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 2-3 ząbki czosnku świeżego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurkach ok. 25 minut. Następnie przekładam na blaszkę, układam blisko siebie i spłaszczam szklanką, tak żeby ziemniaki utworzyły jeden placek. Następnie posypuję serem, ziołami i solą, zapiekam 20-25 minut w 190 stopniach C (góra-dół). W miseczce mieszam serek kremowy, jogurt, sól, pieprz i koperek. Powstały sos wykładam na upieczony ziemniaczany spód. Dodaję łososia, rukolę, koperek. Przed podaniem skrapiam delikatnie cytryną.

Gratin dauphinoise z jajkiem poche i łososiem

Autorka: Dorota Domino fotografia (@flymetothespoon_)

Nie ma nic bardziej wytwornego niż ziemniaczane gratin. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie cudownie efektowne i przepyszne. Można je podawać jako dodatek do dania głównego – mięsa czy ryby albo jako elegancką przystawkę – z jajkiem w koszulce i łososiem. W tej wersji będzie idealne nawet na wykwintne śniadanie!

Składniki:

Gratin:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g parmezanu
  • sól i pieprz

Pozostałe składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 200 g łososia wędzonego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • koperek
  • sól, pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (góra-dół). Czosnek drobno siekamy i wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, smarujemy je masłem. Ziemniaki kroimy w cienkie (2 mm) plasterki na mandolinie, układamy warstwę ziemniaków na spodzie formy (mają na siebie nachodzić), solimy i pieprzymy
i układamy kolejną warstwę. Powtarzamy, aż dotrzemy do wysokości 4/5 formy. Zalewamy całość śmietaną, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy godzinę. Po tym czasie posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy przez 10 minut, kroimy na kawałki. Szykujemy jajka w koszulkach po kolei. W rondelku zagotowujemy wodę z octem, łyżką mieszamy intensywnie wodę, aż powstanie wir, wbijamy jajko i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy. Na kawałek gratin wykładamy łyżkę śmietany, łososia i jajko, dekorujemy koperkiem.

 ***

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:

www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle

https://www.tiktok.com/@ziemniaki_czy_kartofle

oprc, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Krajowy System Kaucyjny Zwrotka: w oczekiwaniu na system kaucyjny System kaucyjn...

W mijającym tygodniu paliwa na stacjach taniały, kontynuując trend obserwowany o...

Podczas XI Międzynarodowego Forum Wołowiny odbyła się debata na temat przyszłośc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę