europejskie forum rolników 2025

Ziemniaki czy kartofle

10 marca 2025
Ziemniaki czy kartofle

Polskie ziemniaki na światowej scenie

Przepisy na doskonałe potrawy kartoflane rodem z Francji, Hiszpanii i Włoch

Wytworne gratin, czyli francuska zapiekanka ziemniaczana, klasyczna hiszpańska tortilla w połączeniu z polskimi ziemniakami, tradycyjna włoska pizza, lecz na ziemniaczanym spodzie... Te wyśmienite potrawy z kartoflami, dla których inspirację stanowią przepisy kuchni międzynarodowej, poprawią nam nastrój i pozwolą z radością przywitać tak oczekiwaną już wiosnę. Prezentujemy przepisy przygotowane przez twórców kulinarnych dla kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj

i jedz”.

Tortilla de patatas

Autor: Dietetyk Marcin Gąglewski (@marcin.gaglewski)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • garść małych pomidorków
  • czosnek
  • sól
  • bazylia

Ziemniaki obieram. Kroję na pół, a następnie w drobne paski. Rozgrzewam łyżkę oleju na patelni i duszę ziemniaki pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodaję sól i pokrojoną w piórka cebulkę. Duszę kolejne 10 minut. W miseczce roztrzepuję jajka z mlekiem. Zawartość patelni przenoszę do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Patelnię czyszczę, rozgrzewam na niej łyżkę oleju i wylewam masę. Smażę pod przykryciem przez ok. 5 minut. Delikatnie oraz ostrożnie kładę na patelnię talerz
i dynamicznie ją obracam. Następnie kładę na tortilli kolejny talerz i ponownie obracam tak, aby surowa masa była ponownie na górze. Wylewam na patelnię ostatnią łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzam
i przenoszę ostrożnie tortillę (tak aby surowa część była na dole). Smażę kolejne 5 minut bez przykrycia.

Podczas gdy tortilla ziemniaczana dochodzi na patelni, kroję pomidorki, mieszam je z przeciśniętym czosnkiem, solą i bazylią. Odstawiam na chwilę do lodówki. Zdejmuję tortillę ziemniaczaną z patelni
i podaję z marynowanymi pomidorkami.

Pizza na kartoflanym spodzie

Autorka: Anna Kołakowska (@gotuje_bo_lubie_fit)

Składniki:

Pizza:

  • 6-7 niedużych ziemniaków
  • 50 g sera mozzarella
  • 20 g sera grana padano lub parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 75 g łososia wędzonego
  • kilka listków rukoli

Sos:

  • 2 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 2-3 ząbki czosnku świeżego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurkach ok. 25 minut. Następnie przekładam na blaszkę, układam blisko siebie i spłaszczam szklanką, tak żeby ziemniaki utworzyły jeden placek. Następnie posypuję serem, ziołami i solą, zapiekam 20-25 minut w 190 stopniach C (góra-dół). W miseczce mieszam serek kremowy, jogurt, sól, pieprz i koperek. Powstały sos wykładam na upieczony ziemniaczany spód. Dodaję łososia, rukolę, koperek. Przed podaniem skrapiam delikatnie cytryną.

Gratin dauphinoise z jajkiem poche i łososiem

Autorka: Dorota Domino fotografia (@flymetothespoon_)

Nie ma nic bardziej wytwornego niż ziemniaczane gratin. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie cudownie efektowne i przepyszne. Można je podawać jako dodatek do dania głównego – mięsa czy ryby albo jako elegancką przystawkę – z jajkiem w koszulce i łososiem. W tej wersji będzie idealne nawet na wykwintne śniadanie!

Składniki:

Gratin:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g parmezanu
  • sól i pieprz

Pozostałe składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 200 g łososia wędzonego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • koperek
  • sól, pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (góra-dół). Czosnek drobno siekamy i wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, smarujemy je masłem. Ziemniaki kroimy w cienkie (2 mm) plasterki na mandolinie, układamy warstwę ziemniaków na spodzie formy (mają na siebie nachodzić), solimy i pieprzymy
i układamy kolejną warstwę. Powtarzamy, aż dotrzemy do wysokości 4/5 formy. Zalewamy całość śmietaną, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy godzinę. Po tym czasie posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy przez 10 minut, kroimy na kawałki. Szykujemy jajka w koszulkach po kolei. W rondelku zagotowujemy wodę z octem, łyżką mieszamy intensywnie wodę, aż powstanie wir, wbijamy jajko i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy. Na kawałek gratin wykładamy łyżkę śmietany, łososia i jajko, dekorujemy koperkiem.

 ***

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:

www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle

https://www.tiktok.com/@ziemniaki_czy_kartofle

oprc, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Prawie całe środowisko rolnicze w Unii Europejskiej, stanowczo sprzeciwia się pr...

Degradacja lasów i wylesianie stanowi jeden z ważniejszych czynników przyspiesza...

Z obrotu może zniknąć nawet 90 proc. kantorów kryptowalutowych W tym roku z rynk...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę