OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zezwolenie dla producentów wina na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu

4 października 2017
Zezwolenie dla producentów wina na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu

W związku z uzasadnionymi informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.

Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia ww. zabiegu wzbogacania, zgodnie z art. 37 ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów vviniarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, należy składać do Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właściwego ze względu na miejsce wyrobu wina.

 

KRIR


POWIĄZANE

W związku w rozpoczynającym się wiosennym redykiem owiec na terenach Polski połu...

Ukraińska kukurydza traci konkurencyjność cenową na rynku światowym – informuję ...

8 maja Parlament Europejski w pierwszym czytaniu przyjął przedłużenie zawieszeni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę