biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Zdrowy senior, czyli dieta 65+

5 maja 2017
Zdrowy senior, czyli dieta 65+

W majowy weekend – 2 maja br. – odbyło się kolejne spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Cykl konferencji Fakty i mity o mleku” organizowanego przez Polską Izbę Mleka. Tym razem adresatami spotkania byli seniorzy, którzy wysłuchali prelekcji eksperta projektu – dr Ireny Białokoz-Kaliowskiej pt. „Właściwe wybory żywieniowe gwarancją dobrego zdrowia seniora”.

Uczestnicy dowiedzieli się jak powinna wyglądać zdrowa dieta 65+ oraz czym należy kierować się dokonując świadomych zakupów artykułów spożywczych. Pani doktor w swoim wystąpieniu dużo uwagi poświęciła roli mleka i produktów mlecznych w żywieniu osób starszych. Szeroko omówiła ich właściwości odżywcze, które zaspokajają w znacznym stopniu zwiększone zapotrzebowanie organizmu. Podkreśliła także, iż wraz z wiekiem pojawiają się problemy z trawieniem i wchłanianiem, dlatego tak istotna jest właściwa podaż łatwostrawnego białka oraz witamin A, D, E, K  oraz z grupy B. Należy ich szukać zwłaszcza
w mleku, jogurcie, kefirze, maślance oraz różnego rodzaju serach. Ponadto fermentowane napoje mleczne poprawiają pracę układu pokarmowego, w tym mikroflorę jelita grubego. Podnoszą w znacznym stopniu także odporność organizmu. Osoby starsze powinny spożywać co najmniej 3 szklanki mleka dziennie. Dzięki temu dostarczają odpowiednią ilość wapnia oraz witaminy D, co może obniżać ryzyko wystąpienia osteoporozy i łamliwości kości, które rośnie wraz z wiekiem.

Po wykładzie słuchacze mogli sprawdzić swoją wiedzę o prawidłowej diecie w przygotowanym teście porównującym dobre oraz złe nawyki. Spotkanie zakończyło się ożywioną dyskusją, w czasie której zaproszeni seniorzy wymienili doświadczenia na temat żywienia w dojrzałym wieku oraz diety swoich wnuków i wnuczek.
 
 „Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Polska Izba Mleka


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę