W majowy weekend – 2 maja br. – odbyło się kolejne spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Cykl konferencji Fakty i mity o mleku” organizowanego przez Polską Izbę Mleka. Tym razem adresatami spotkania byli seniorzy, którzy wysłuchali prelekcji eksperta projektu – dr Ireny Białokoz-Kaliowskiej pt. „Właściwe wybory żywieniowe gwarancją dobrego zdrowia seniora”.
Uczestnicy dowiedzieli się jak powinna wyglądać zdrowa dieta 65+ oraz czym należy kierować się dokonując świadomych zakupów artykułów spożywczych. Pani doktor w swoim wystąpieniu dużo uwagi poświęciła roli mleka i produktów mlecznych w żywieniu osób starszych. Szeroko omówiła ich właściwości odżywcze, które zaspokajają w znacznym stopniu zwiększone zapotrzebowanie organizmu. Podkreśliła także, iż wraz z wiekiem pojawiają się problemy z trawieniem i wchłanianiem, dlatego tak istotna jest właściwa podaż łatwostrawnego białka oraz witamin A, D, E, K oraz z grupy B. Należy ich szukać zwłaszcza
w mleku, jogurcie, kefirze, maślance oraz różnego rodzaju serach. Ponadto fermentowane napoje mleczne poprawiają pracę układu pokarmowego, w tym mikroflorę jelita grubego. Podnoszą w znacznym stopniu także odporność organizmu. Osoby starsze powinny spożywać co najmniej 3 szklanki mleka dziennie. Dzięki temu dostarczają odpowiednią ilość wapnia oraz witaminy D, co może obniżać ryzyko wystąpienia osteoporozy i łamliwości kości, które rośnie wraz z wiekiem.
Po wykładzie słuchacze mogli sprawdzić swoją wiedzę o prawidłowej diecie w przygotowanym teście porównującym dobre oraz złe nawyki. Spotkanie zakończyło się ożywioną dyskusją, w czasie której zaproszeni seniorzy wymienili doświadczenia na temat żywienia w dojrzałym wieku oraz diety swoich wnuków i wnuczek.
„Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Polska Izba Mleka