MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Zdrowe jedzenie nie musi być nudne – odkryj nowe smaki!

27 czerwca 2022
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne – odkryj nowe smaki!

Latem nasze menu staje się w naturalny sposób lżejsze – sezonowe owoce kuszą, a krajowe warzywa częściej lądują w naszych torbach. Zdecydowanym faworytem są sałatki i surówki, które serwujemy do obiadu i jako dodatek do menu na biesiadach grillowych. Jednak ciekawych sposobów na ich wykorzystanie jest znacznie więcej – sięgnijmy po nie, aby urozmaicić letni jadłospis!

Niegdyś warzywa były traktowane jako mniej ważny element posiłku.

Dziś nie trzeba nikogo przekonywać, że ich jedzenie jest zdrowe i smaczne, szczególnie w sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych upraw. Jak je wykorzystać, aby dania z nich przygotowane nie wiały nudą i przyciągały nie tylko miłośników sałatek? Postawmy na urozmaicenie i triki, które pozwolą wydobyć z nich jeszcze więcej!

Spaghetti z cukinii
Tradycyjne spaghetti bolognese czy w wersji neapolitańskiej to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych posiłków, którego wykonanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Jak je „stuningować”, aby zwiększyć ilość warzyw? Wystarczy, że pszenny makaron zamienimy na ten z cukinii.

Jak go zrobić? Przy pomocy obieraczki julienne!

obieraczka do cukini

Tradycyjną obieraczkę zazwyczaj znajdziemy w każdej szufladzie kuchennej. Dzięki niej szybko obierzemy jabłka czy marchew ze skórki. Jednak z narzędziami do obierania możemy wyczarować znaczniej więcej – jednym z nich jest obieraczka typu julienne. Obco brzmiąca nazwa oznacza krojenie na cienkie słupki lub długie nitki. Dzięki urządzeniom julienne takie krojenie jest szybkie, a w dodatku precyzyjne. Obieraczki mogą występować pod różnymi formami – metalowej, nieco przypominającą tę do ziemniaków, ale także krajalnicy spiralnej czy temperówki do warzyw, która służy do wycinania fantazyjnych wzorów – mówi specjalistka KiK i dodaje: jeśli marzy nam się niskokaloryczny, świeży makaron z cukinii, wybierzmy formę obieraczki spiralnej. Wystarczy, że umiejscowimy warzywo w komorze narzędzia, a zaraz pojawią się precyzyjnie wystrugane, cienkie, zielone nitki przypominające makaron. Do tego tradycyjny sos pomidorowy z mięsem lub bez i obiad gotowy!

Warzywny ratatouille

To kolejna propozycja na warzywne, ale i atrakcyjne w swojej formie danie. To rodzaj gulaszu, który przywędrował do Polski z Nicei. Jego kwintesencją są południowe smaki – cukinia, bakłażan, kolorowa papryka, pomidory oraz czosnek i cebula.

Francuską potrawę możemy zaserwować w formie gęstego leczo lub w bardziej finezyjniej – kolorowej zapiekanki. Podstawą udanego ratatouille są cienko pokrojone plasterki warzyw, które układa się naprzemiennie w okrągłym naczyniu żaroodpornym, tworząc barwną mozaikę. Trudne? Niekoniecznie, pod warunkiem, że mamy urządzenie wielofunkcyjne do cięcia – np. krajalnicę z wymiennymi wkładami. Dzięki niej szybko pokroimy cukinię, bakłażana, pomidory i inne warzywa, a plasterki będą równej grubości. Teraz wystarczy tylko zrobić dressing z oliwy i ziół, i można zapiekać. Warto rozważyć zakup wielofunkcyjnej krajalnicy nie tylko z powodu francuskiej zapiekanki – dzięki wymiennym nożom możemy pokroić warzyw także w kostkę, ćwiartki, grubsze plastry, pióra czy wiórki. To duża oszczędność czasu – mówi przedstawicielka marki KiK.

Owocowe koktajle

Sezonowe owoce można jeść saute albo w wersji pitnej. Koktajle stworzone na ich bazie są smaczną i pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy czy na wycieczkę. A do tego nigdy się nie znudzą, bo możemy miksować ze sobą różne owoce – truskawki, jagody, maliny, banany, jabłka – dodać nabiał pod postacią jogurtów czy maślanki lub tworzyć zielone, warzywne smoothie. Warunek jest jeden: trzeba mieć blender. Najlepiej taki, który zaoszczędzi nam mycia i pozwoli zabrać ze sobą koktajl bez konieczności jego przelewania, np. urządzenie z wymiennymi butelkami. Blendujemy składniki, odkręcamy butelkę od urządzenia, zamykamy nakrętką i drugie śniadanie już gotowe!

Dzięki dużej dostępności owoców i warzyw oraz odrobiny pomocy sprzętów domowych możemy tworzyć nowe smaki – potrawy, które będą nas zachęcały nie tylko zapachem, ale i nietuzinkową, atrakcyjną formą. Dzięki nim nie tylko zjemy smaczny posiłek, ale i zwiększymy ilość zdrowych składników w diecie.

Na zdrowie!


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę