To co jemy i w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Każdy nasz posiłek to praca wielu ludzi odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha żywnościowego. Organizacja Narodów Zjednoczonych zachęca do podziękowania tym wszystkim żywnościowym bohaterom (#FoodHeroes). Zbliżający się Światowy Dzień Żywności – który odbywa się corocznie 16 października - stanowi doskonałą do tego okazję.
Powinniśmy pamiętać, że nasze codzienne wybory mają szersze znaczenie. Miliardy konsumentów na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Decyzja należy do nas. Możemy współpracować z naturą i wpływać na to co oferuje rynek, wybierając produkty pożywne, odpowiedzialne ekologicznie i społecznie, a tym samym dołączyć do grona żywnościowych bohaterów.
Oto kilka pomysłów jak zacząć:
IJHARS