Środowisko wiejskie kojarzy się z bliskością natury i z tego właśnie względu budowanie na terenach rolniczych niesie ze sobą wiele wyzwań związanych z kompleksową ochroną obiektów. Eksperci Weber podkreślają, że jakość zapraw technicznych w przypadku budownictwa rolniczego ma szczególne znaczenie, ponieważ muszą one zapewniać odpowiednią szczelność oraz zabezpieczać przed skażeniem najbliższe otoczenie obiektów.
Wymogi, jakie muszą spełniać obiekty inwentarskie, do których można zaliczyć: zbiorniki na gnojowicę i płyty obornikowe, wszystkie pomieszczenia z mokrą technologią (obory, stanowiska udojowe, ubojnie) oraz studnie kanalizacyjne i fundamenty budynków gospodarczych, określają przepisy Unii Europejskiej. Dotyczą one, między innymi, zapewnienia pełnej ochrony gleby i wód przed kontaktem z toksycznymi substancjami. W tym kontekście warto wiedzieć, na jakie właściwości materiałów budowlanych zwrócić uwagę.
„Zaprawy techniczne stosowane w budownictwie rolniczym powinny zapewnić maksymalną szczelność i odporność obiektów na działanie silnych związków chemicznych oraz uniemożliwiać kontakt szkodliwych substancji ze środowiskiem. Uniwersalność, czyli możliwość nakładania na powierzchnie pionowe i poziome oraz łatwość ich aplikacji stanowią dodatkowy atut” – wylicza Andrzej Banaś, krajowy menadżer ds. kluczowych klientów - inwestycje zaprawy techniczne Weber.
Ochrona przed działaniem związków chemicznych
Gnojowica i obornik, składowane w bezpośrednim sąsiedztwie zabudowań, są źródłem silnych związków chemicznych działających na najbliższe otoczenie. W celu zabezpieczenia środowiska przed ich szkodliwym działaniem buduje się betonowe lub żelbetowe zbiorniki lub płyty do ich składowania.
„Stosunkowo wysoki poziom agresji chemicznej, której źródło stanowi gnojowica, obornik czy też odcieki z kiszonek, stwarza konieczność zabezpieczenia powierzchni betonowych przed ich zniszczeniem. Ważne jest również uszczelnienie betonu, aby zapewnić pełną ochronę gleby i wód gruntowych przed kontaktem z toksycznymi substancjami” – wyjaśnia Andrzej Banaś, krajowy menadżer ds. kluczowych klientów - inwestycje zaprawy techniczne Weber. – „Weber, dzięki technologii Deitermann, posiada sprawdzone rozwiązania spełniające wysokie standardy dla wykonywania powłok ochronnych i uszczelniających w budownictwie rolniczym. Do zabezpieczenia powierzchni betonowych, mających kontakt z obornikiem, przeznaczona jest wodna emulsja bitumiczna weber.tec 901. Zapewnia ona również odporność betonu na działanie odchodów zwierzęcych oraz takich związków chemicznych, jak chlorki, siarczany czy dwutlenek węgla” – dodaje.
Do innego rodzaju obiektów, narażonych na trudne warunki chemiczne, należą silosy przejazdowe oraz zbiorniki na sok kiszonkowy. Wymagają one wysokiej odporności na różnego rodzaju kwasy, w tym te pochodzenia organicznego, którą zapewnia zastosowanie żywic syntetycznych np. weber.tec EP TE.
Ochrona budynków gospodarczych
Mimo zmian w sposobie budowania i w świadomości mieszkańców, w dalszym ciągu dachy wielu budynków zlokalizowanych na terenie gospodarstw wiejskich, pokrywają płyty azbestowo-cementowe (eternit), przed których wpływem trzeba chronić zarówno środowisko, jak i zdrowie człowieka.
„Bardziej przystępną finansowo niż utylizacja eternitu alternatywą jest związanie włókien azbestowych. Możliwe jest to dzięki użyciu weber.tec 960 (Superflex FDF). W przypadku dachów pokrytych eternitem warto zastosować takie rozwiązanie, które tworzy powłokę ochronną, charakteryzującą się wysoką tolerancją na skoki temperatury, zdolnością przepuszczania pary wodnej, odpornością na podmuchy ognia czy promieniowanie ultrafioletowe” – mówi Andrzej Banaś, krajowy menadżer ds. kluczowych klientów - inwestycje zaprawy techniczne Weber.
Ochrona w miejscach produkcyjnych
Podłogi obiektów związanych z rolniczym przemysłem wytwórczym, jak mleczarnie czy rzeźnie, narażone są na silne działanie takich substancji jak kwas mlekowy, tłuszcz, środki konserwujące, krew czy ocet. Wszystkie te związki wpływają na szybką degradację betonu, a tym samym posadzek przemysłowych oraz podłoża, na którym zostały ułożone.
Aby zapobiec wnikaniu związków chemicznych do głębiej położonych warstw posadzki, należy wykonać wielowarstwowe zabezpieczenie. W technologii Weber stosuje się na betonie wodoszczelną membranę z weber.tec 827 S (Superflex 40 S) i posypuje piaskiem kwarcowym. Na tak przygotowanym podłożu układa się płytki przy użyciu elastycznej zaprawy klejowej weber.xerm KM Flex, zachowując ich pełne podsadzenie. Systemowe wypełnienie fug stanowi żywiczna zaprawa spoinująca weber.xerm 848 (Deitermann Multipox FK).
Budynki w rolnictwie mają różnorakie zastosowanie i w innym stopniu narażone są na działanie czynników zewnętrznych, np. intensywność reakcji chemicznych. Przed wybudowaniem lub modernizacją każdy z tych obiektów wymaga fachowej oceny pod kątem sposobu izolacji.
„Złożoność wyzwań, jakie występują w budownictwie wiejskim i obiektach przemysłu spożywczego jest bardzo duża, a dobór technologii zabezpieczeń i uszczelnienia obiektów wymaga każdorazowo indywidualnego podejścia. Warto wybrać takie rozwiązanie, które przy swojej uniwersalności zapewni możliwość kompleksowej ochrony obiektu” – podsumowuje Andrzej Banaś, krajowy menadżer ds. kluczowych klientów - inwestycje, zaprawy techniczne Weber.
Informacje o marce Weber
Marka Weber jest znakiem rozpoznawczym wielu znanych materiałów budowlanych oraz kompleksowych rozwiązań z zakresu elewacji (systemów ociepleń, tynków dekoracyjnych, farb), układania płytek i kamienia naturalnego, podkładów podłogowych i posadzek, hydroizolacji i zapraw technicznych.
Innowacyjne rozwiązania Weber dostępne są w 48 krajach. W Polsce marka obecna jest od 1995 roku, a kształt dzisiejszej, bogatej oferty jest efektem połączenia firm Weber Terranova, maxit oraz Deitermann. Weber w Polsce zatrudnia ponad 260 pracowników, posiada 3 fabryki, a także terminale logistyczne wraz z centrami barwienia. Od 2009 Weber działa w ramach spółki Saint-Gobain Construction Products Polska. Więcej informacji na www.netweber.pl
Biuro prasowe Weber