W najbliższą środę zapraszamy do udziału w wideokonferencji „Rola informacji rynkowej dla prawidłowego funkcjonowania rynków rolno-spożywczych”.
Kiedy i jak można wziąć udział?
31 marca br., godz. 10:00, online z wykorzystaniem aplikacji Microsoft Teams. Aby wziąć udział w konferencji należy w dniu wydarzenia kliknąć link: Link_do_Konferencji_MRiRW_31_03_2021
Dla kogo?
Konferencja jest skierowana do wszystkich uczestników rynku rolno-spożywczego, dla których informacja rynkowa stanowi istotny element prowadzonej działalności. Ma ona również na celu zwrócenie uwagi na aspekt wzmocnienia tzw. „przejrzystości rynku” i zmniejszenie asymetrii informacyjnej w całym łańcuchu dostaw żywności.
Tematyka konferencji
Podczas konferencji zaprezentowane zostaną informacje na temat znaczenia informacji rynkowej dla branży rolno-spożywczej, zwiększania przejrzystości rynku a także dostępnych źródeł informacji, w tym informacji na temat funkcjonowania Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w MRiRW. Przedstawiona będzie również informacja na temat prowadzonych przez IERiGŻ-PIB analiz rynkowych jak również wykorzystania dostępnych informacji rynkowych przez przedsiębiorców oraz przez rolników.
Organizatorzy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współudziale: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Związku Polskie Mięso.
PROGRAM KONFERENCJI
10.00 – 10:10 Rozpoczęcie spotkania i powitanie zaproszonych gości.
Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
10:10 – 10:25 „Rola informacji rynkowej dla stabilizacji rynków rolnych”.
Waldemar Guba, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.
10:25 – 10:40 „Unijne źródła informacji rynkowej, ze szczególnym uwzględnieniem danych
udostępnianych przez Komisję Europejską”.
Maciej Fedak, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.
10:40 – 10:55 „Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej – informacja o systemie
i nadchodzących zmianach”.
Adam Pachnicki, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.
10:55 – 11:15 „Działania Instytutu w zakresie analizy rynków rolnych, w tym cen i kosztów
produkcji”.
Prof. dr hab. Marian Podstawka, Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB.
11:15 – 11:30 „Informacja rynkowa w procesie podejmowania decyzji na etapie przetwórstwa”.
Witold Choiński - Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso.
11:30 – 11:45 „W jaki sposób i w jakim zakresie rolnicy wykorzystują informacje rynkowe?”
Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
11:45 – 12:00 Podsumowanie i zakończenie spotkania.
MRiRW