Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zapraszamy na spotkanie z ekologią w pełnym wymiarze - targi Bio Green Future Strefa PIŻE

13 maja 2022
Zapraszamy na spotkanie z ekologią w pełnym wymiarze - targi Bio Green Future Strefa PIŻE

W Krakowie 20-22 maja w Międzynarodowym Centrum Targowo- Kongresowym EXPO Polska Izba Żywności Ekologicznej współorganizuje targi ekologiczne Bio Green Future, które są odpowiedzią nie tylko na cele postawione w ramach europejskiej strategii zielonego ładu, ale i naturalną potrzebą ciągłej edukacji i podnoszenia świadomości o zrównoważonym stylu życia wśród mieszkańców naszego wspólnego domu – Ziemi.

 

Związek pomiędzy stylem życia a zadbanym środowiskiem jest dużo większy niż mogą sobie wyobrażać mieszkańcy naszej planety. Aktywny lub pasywny tryb życia, forma wypoczynku, prowadzona dieta, zdrowie psychiczne – to wszystko ma wpływ na środowisko.

Jakie korzyści nie tylko dla własnego zdrowia, ale i dla planety niesie za sobą ekologiczny styl życia? Jak przekonać się o wartościach odżywczych warzyw, owoców, zbóż, dlaczego warto uzupełniać nimi swoją dietę? Jak zaufać rolnikom, dostawcom i mieć pewność, że ich produkty pochodzą z certyfikowanych upraw? Co można otrzymać w zamian za wyższe ceny produktów bio? Na te i inne pytania udzielą odpowiedzi eksperci, dietetycy, lekarze, naukowcy, przedsiębiorcy, miłośnicy eko stylu życia.

 

Na targach zostanie stworzona odrębna strefa poświęcona żywności ekologicznej Bio Green Future Strefa PIŻE, organizowana przez największą organizację branżową tego typu w Polsce – Polską Izbę Żywności Ekologicznej. A w niej:

 

  1. Strefa pokazów i warsztatów

Kulinarne show poprowadzi szef kuchni Kuba Korczak gotujący w duchu zero waste. Kuba Korczak to prawdziwy entuzjasta żywności wysokogatunkowej, który gotował m.in. dla prezydenta Baracka Obamy.

  1. Forum dla zdrowia, na którym będzie można usłyszeć o żywności eko, certyfikatach, zielonym listku jako symbolu zaufania, diecie matki i dziecka, wpływie ekologicznych upraw na klimat, wpływie diety wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie człowieka i planety, a także o tym, co kryje się za wyższą ceną bio produktów, czy też czym zdrowo nakarmić swoje oczy.

  2. Eko lekcje dla uczniów szkół

Rodzice będą mogli przyjść na targi z dziećmi i tym samym zapewnić im edukację ekologiczną. Eko lekcje poprowadzi dr inż. Alicja Ponder, adiunkt w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej SGGW.

  1. Spotkanie z ekspertami i propagatorami zdrowego żywienia

Konsultacje przeprowadzą dr. inż. Alicja Ponder, Krystyna Radkowska - Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Dorota Metera – Prezes Zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. m., dr n. med. Agata Plech - specjalista chorób oczu, dr hab. Renata Kazimierczak – prof. SGGW, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Urszula Sołtysiak – Rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Sylwester Strużyna – Prezes Zarządu Bio Planet SA, Arkadiusz Kordala – dyrektor handlowy Bio Planet SA, Karol Przybylak – właściciel Eko Media oraz Daria Rogowska - miłośniczka diety wegetariańskiej i wegańskiej, eko stylu życia, zero waste, w mediach znana szczególnie przez krakowską społeczność jako Ekocentryczka.

 

 

Projekt jest finansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.



Polska Izba Żywności Ekologicznej


POWIĄZANE

Traktor blokujący ruch drogowy w Brukseli/ Fot. Bogdan Hoyaux [© European Union ...

Dla certyfikowanych ukraińskich producentów rolnych zajmujących się produkcją ek...

Zgodnie z wynikami trzech kwartałów 2024 r. rumuński port Konstanca zmniejszył o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę