Zastępowanie jaj w różnych produktach substancjami zamiennymi może się okazać coraz większym problemem dla sektora jaj. Firma Arla, jeden z najpoważniejszych graczy na europejskim rynku żywnościowym w sektorze mlecznym, stworzyła narzędzie, które pozwala sektorowi ciastkarsko - piekarniczemu na kalkulowanie opłacalności zastępowania produktów przetwórstwa jaj innymi składnikami.
Arla reklamuje w ten sposób własny zamiennik jaj stworzony na bazie serwatki. W komunikacie dla piekarzy Arla podkreśla, że stosowanie zamienników jaj pozwala na uniezależnienie się od gwałtownych zmian cenowych na rynku produktów jajecznych oraz na zaoszczędzenie pieniędzy.
Przypomnijmy, że zamienniki jaj stosowane są coraz powszechniej na świecie. Na szerszą skalę pojawiły się w Stanach Zjednoczonych po grypie ptaków z 2015 roku, kiedy to wiele firm spożywczych szukało alternatywny dla zbyt wysokich cen jaj. Efektem mniejszego popytu na jaja ze strony zaczynającego mieć problemy ze zbytem przemysłu przetwórstwa jaj był spadek cen jaj i długotrwały zastój na rynku. Sytuację zmienił dopiero problem fipronilu w Europie.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz