Zaufanie, jakim obdarzyli nas wystawcy i partnerzy, jako organizatorów targów, spowodowało, że wspólnie udało się nam stworzyć wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były relacje, a te jak wiadomo są podstawą każdego biznesu.
Ekspozycji towarzyszyły szkolenia, prelekcje i pokazy kulinarne dedykowane zarówno producentom żywności, jak i jej dystrybutorom. Rekordowym zainteresowaniem cieszyło się spotkanie na temat zasad znakowania żywności. Liczne grono słuchaczy zgromadzone przed sceną to potwierdzenie, że temat jest ważny dla branży więc z pewnością przy kolejnych edycjach będziemy mieli na uwadze, by nasi goście mogli pozyskać wiedzę na ten temat. Goście targów z ogromną uwagą i licznym gronem wzięli także udział w spotkaniu na temat perspektyw rozwoju produktów roślinnych. To potwierdza głęboką świadomość rozwoju trendu wege i tego jakie możliwości stwarza dla producentów. Mamy nadzieję, że nowości odpowiadające na oczekiwania konsumentów ograniczających spożycie mięsa, które pojawią się w Państwa ofercie, będziemy mieli przyjemność prezentować na Międzynarodowych Targach Poznańskich w przyszłym roku.
Pełni pozytywnych wrażeń pragniemy serdecznie podziękować za udział w targach i zapraszamy do wspólnego planowania i współtworzenia kolejnej edycji targów, które odbędą się w dn. 28 września – 1 października 2020 r.
MTP Poznań
LAUREACI KONKURSU O ZŁOTY MEDAL MIĘDZYNARODOWYCH TARGÓW POZNAŃSKICH
TARGI POLAGRA FOOD
30 września – 3 października 2019
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem- producent i zgłaszający
Pawilon 3, stoisko 2
BIO Ekologiczne Masło Ekstra 200 g, 100 g
Masło ekstra ekologiczne BIO to prawdziwe masło najwyższej jakości, produkowane wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej, bez żadnych dodatków: bez konserwantów, barwników i glutenu. Zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny (min. 82%). Powstało w odpowiedzi na trendy rynkowe i rosnące oczekiwania konsumentów związane z poszukiwaniem produktów zdrowych i naturalnych. To produkt z Certyfikatem BIO, który jest dowodem na to, że wyrób spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej. Restrykcyjne zasady przyznawania tego certyfikatu gwarantują, że oznaczony nim produkt pochodzi z surowca z gospodarstwa ekologicznego, które spełnia określone wymogi - m. in. nie używa środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz. Produkt przeznaczony jest głównie do smarowania pieczywa, ale również do innych celów kulinarnych.
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem – producent i zgłaszający
Pawilon 3, stoisko 2 Cheddar Old ser długo dojrzewający (3 miesiące) 200 g Diamenty Konesera Cheddar Old ser długo dojrzewający (3 miesiące) 200 g Diamenty Konsera to ekskluzywna linia serów długo dojrzewających z MLEKOVITY. Wchodzący w jej skład ser Cheddar Old (3 miesiące) swoje wyjątkowe walory smakowe zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania w starannie dobranych warunkach. Jest idealny na ekskluzywną deskę serów, wykwintne koreczki czy jako samodzielna przekąska. Doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, jak miód czy owoce - tak świeże (np. winogrona, gruszki, dojrzałe soczyste mango lub figi), jak i suszone (np. morele, śliwki, żurawina). Znakomicie harmonizuje także z lekko kwaśnymi konfiturami, orzechami (np. włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan), oliwkami, suszonymi pomidorami. Starty na wierzch dania uszlachetni smak wielu potraw przygotowywanych na ciepło.
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem – producent i zgłaszający
Pawilon 3, stoisko 2
Mascarpone Ser śmietankowo- kremowy typu włoskiego 250 g, 500 g
Mascarpone jest śmietankowo-kremowym serem typu włoskiego, podstawowym składnikiem popularnego tiramisu. Gęsty i kremowy doskonale sprawdza się jako składnik deserów, kremów do ciast i tortów czy dodatek do lodów. Ma delikatnie słodki smak i aksamitną konsystencję gęstej, kremowej śmietany, dzięki czemu równie dobrze jak smak deserów, wzbogaca smak potraw podawanych na gorąco: sosów, makaronów, dań mięsnych, warzywnych, a nawet pizzy i zapiekanek. Mascarpone wyrabiany jest ze śmietanki pasteryzowanej.
Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA – producent i zgłaszający Pawilon 3, stoisko 20
Mleko pełne od krów rasy jersey
Mleko JERSEY swoją wyjątkowość zawdzięcza typowo mlecznej rasie krów, wyhodowanej na wyspie Jersey należącej do Wielkiej Brytanii. Izolacja zwierząt na wyspie wywarła duży wpływ na wyjątkowe cechy samych krów jak i otrzymywanego od nich mleka, które zawiera ok. 20% więcej białka i ok. 30% więcej wapnia niż mleko od pozostałych ras krów. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na wapń, którego podwyższona ilość związana jest przede wszystkim z białkami, co decyduje o jego dobrej przyswajalności. Produkt wyróżnia się lekko kremową barwą i wyjątkowymi cechami smakowymi. Pełny śmietankowy smak nadaje mleku od krów rasy jersey zaskakująco odmienny charakter. Mleko „JERSEY” oddajemy w niezmienionej formie, nie wprowadzamy żadnych dodatków ani nie pozbawiamy żadnych składników. WYJĄTKOWA RASA WYJĄTKOWE MLEKO.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie – producent i zgłaszający
Pawilon 3, stoisko 18
Serek waniliowy Franuś 100g
Franuś serek o smaku waniliowym 100 g tubka to produkt w nowym, wygodnym opakowaniu. Produkowany w OSM Czarnków według najnowszej technologii metodą ultrafiltracji. Dzięki temu wzbogacony jest o białka serwatki, albuminy i globuliny, które są najcenniejszymi białkami w mleku - katalizatorami do przyswajania przez organizm innych białek. Ponadto podczas tej metody usunięty zostaje częściowo cukier mlekowy - laktoza. Jest to szczególnie cenne dla osób z nietolerancją laktozy. Dla dzieci młodzieży jest źródłem wapnia i witamin, szczególnie witaminy D. Witamina D odgrywa zasadniczą rolę w odpowiednim odkładaniu się wapnia i fosforu w kościach oraz wapnieniu rosnących kości. Dzięki Franusiowi dostarczanie tak ważnych składników staje się dziecinnie proste, a dodatek naturalnego ekstraktu wanilii nadaje odpowiedni delikatny smak. Produkt jest dystrybuowany w formie tubki z nakrętką, którą można łatwo otworzyć i zużyć w każdym momencie. Serek waniliowy Franuś jest uzupełnieniem codziennego jadłospisu, lekkostrawny oraz spełnia wszystkie normy produktu dostarczanego do szkół i przedszkoli. To produkt bez dodatku syropu glukozowo- fruktozowego, produkowany z mleka od krów karmionych paszami bez GMO. Dzięki zastosowaniu systemów ISO i HACCP Franuś jest zawsze jak najlepszej jakości i spełnia wszystkie wymagania konsumentów.
EMILGRANA-POLAND Sp. z o.o. – producent i zgłaszający
Pawilon 3, stoisko 21
Ser tarty, świeży EMILGRANA
W firmie Emilgrana-Poland powstaje jedyny w Polsce ser typu włoskiego. Z mleka z wielkopolskich ferm powstaje ser o wyjątkowych walorach sensorycznych odpowiednich włoskim serom typy grana. Ser twardy dojrzewający EMILGRANA zdobył już zaufanie i liczną grupę fanów wśród szefów kuchni oraz jako dodatek do dań kuchni włoskiej i uzupełnienie wyjątkowych potraw tradycyjnej, domowej kuchni. Ser twardy dojrzewający EMLGRANA zdobył uznanie konsumentów podczas Polagra Food 2015 zdobywając wyróżniający go Złoty Medal MTP 2015. Zainteresowanie serem jako przyprawą do wielu dań rośnie w błyskawicznym tempie, dlatego na rynku pojawił się ser w wygodnej formie i gramaturze. Produkowane około 40 kilogramowe kręgi sera poddawane są konfekcjonowaniu w celu zwiększania ich dostępności dla konsumentów. Jedną z pożądanych form jest ser tarty, świeży EMILGRANA. Ucieranie sera powoduję uwolnienie jego aromatu i czyni go bezpośrednio gotowym do użycia w najwygodniejszej formie.
Ser tarty, świeży EMILGRANA pakowany jest w jednostkowe, foliowe torebki w typie stand-up zawierające 100 g gotowego wyrobu. W celu zachowania świeżości w warunkach konsumenckich opakowanie zostało opatrzone w pasek strunowy wielokrotnego otwierania. Wyrób gotowy pakowany jest w atmosferze ochronnej gazów, dzięki czemu zachowuje wspaniałe walory sensoryczne przez cały okres przydatności do spożycia. Bezpieczeństwo i jakość naszego wyrobu potwierdzamy licznymi badaniami mikrobiologicznymi, fizykochemicznymi oraz sensorycznymi. Potwierdzamy jakość wyrobu również badaniami trwałościowymi, które są najlepszą gwarancją zachowania pełnej wartości wyrobu gotowego.
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem – producent i zgłaszający
Pawilon 3, stoisko 2
Super Body Active WPC 80 koncentrat białek serwatkowych instant waniliowy: 30 g, 700 g, 1000 g, 2270 g
Super Body Active WPC 80 waniliowy to najwyższej jakości koncentrat białka serwatkowego, stanowiący bogate źródło pełnowartościowych białek (w tym aminokwasów BCAA) oraz wapnia. Nie zawiera aspartamu i glutenu. Oferowany jest w wersji instant, dzięki czemu charakteryzuje się doskonałą rozpuszczalnością, a dodatek naturalnej lecytyny słonecznikowej obniża pienistość produktu. Nie zawiera zbędnych „polepszaczy” smaku, np. cukru czy tłuszczu, które mogłyby wzmocnić walory smakowe, ale kosztem zawartości białka w gotowym produkcie. Doskonały dla osób aktywnych, przedstawicieli sportów sylwetkowych, siłowych i wytrzymałościowych oraz wszystkich chcących wzbogacić swoją dietę w białko.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole – zgłaszający i producent
Pawilon 3, stoisko 25
Śmietana 18% Śmietana 18% to produkt naturalny, bez sztucznych substancji i zagęstników. Zaletą naszego produktu niewątpliwie jest jego smak oraz gęsta, kremowa konsystencja. Polecana jest do zup, sosów oraz sałatek. Dostępna w kubkach 20 0g oraz większych – 400 g. Wysoka jakość potwierdzana jest uznaniem konsumentów oraz wieloma prestiżowymi nagrodami przyznawanymi przez organizacje konsumenckie, żywieniowe i branżowe.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole – zgłaszający i producent
Pawilon 3, stoisko 25
Śmietana Mizeria 10%
Śmietana Mizeria jest produktem wyjątkowym, na rynku nie ma innej śmietany 10% polecanej jako dodatek do mizerii. Jest to produkt odpowiedni dla osób szukających śmietany o niższej zawartości tłuszczu, która jednocześnie zachowuje swoje walory smakowe. Jest smaczna, zdrowa, bez soli, cukrów oraz sztucznych dodatków.
Wszystkie przyznane Złote Medale MTP są równoważne.