Amerykańska rządowa Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że uchyla rozporządzenie zezwalające na stosowanie bromowanego oleju roślinnego (BVO) w żywności. Bromowany olej roślinny (BVO) to olej roślinny modyfikowany bromem.
Agencja stwierdziła, że zamierzone zastosowanie BVO w żywności nie jest już uważane za bezpieczne po wynikach badań. Zastrzeżenie dotyczące linków zewnętrznych przeprowadzone we współpracy z National Institutes of Health (NIH) wykazały potencjalne niekorzystne skutki zdrowotne u ludzi. Zasada obowiązuje od 2 sierpnia.
"Ponowna ocena bezpieczeństwa chemikaliów, które zostały wcześniej dopuszczone do stosowania w żywności lub z żywnością, w miarę pojawiania się nowych, odpowiednich danych, jest priorytetem dla FDA. Zobowiązujemy się do przeprowadzania ponownych ocen, aby upewnić się, że nasze pierwotne ustalenia dotyczące bezpieczeństwa utrzymały się w czasie. Usunięcie z żywności jedynego dozwolonego zastosowania BVO opierało się na dokładnym przeglądzie aktualnych wyników badań naukowych i naukowych, które wzbudziły obawy dotyczące bezpieczeństwa. Będziemy nadal monitorować pojawiające się dowody dotyczące chemikaliów, które wyznaczyliśmy do ponownej oceny, a w przypadkach takich jak ten, gdy nauka nie popiera już dalszego dozwolonego stosowania, podejmiemy działania w celu ochrony zdrowia publicznego" – mówi Jim Jones, zastępca komisarza ds. żywności dla ludzi.
oprac, e-mk,ppr.pl na podst źródło: (FDA)