Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Za nami rekordowy sezon przerobu rzepaku

10 września 2024
Za nami rekordowy sezon przerobu rzepaku

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie przerobiły w I półroczu 2024 roku łącznie 1 806 tys. ton rzepaku wobec 1 691 tys. ton w analogicznym okresie 2023 roku. Zestawiając te dane łącznie z przerobem nasion w miesiącach lipiec – grudzień 2023 roku, który wyniósł aż 1 827 tys. ton. oznacza to, że cały sezon 2023/2024 zakończył się rekordowym przerobem rzepaku w Polsce wynoszącym 3 633 tys. ton. Wzrost przerobu w zakładach olejarskich PSPO w porównaniu do poprzedniego sezonu 2022/2023 wyniósł 254 tys. ton i był większy aż o 375 tys. ton w konfrontacji z
sezonem 2020/2021.

Produkcja oleju surowego w pierwszym półroczu 2024 wyniosła 774 tys. ton tj. praktycznie analogicznie
do rekordowego pod tym względem (781 tys. ton) drugiego półrocza 2023 roku, z tym, że wówczas i
przerób samego rzepaku osiągnął nieznacznie wyższą wartość (o 21 tys. ton). Łączna podaż zatem
oleju rzepakowego w Polsce w całym sezonie 2023/2024 wyniosła 1 555 tys. ton, co stawia nasz kraj w
czołówce producentów europejskich. Z tego wolumenu rafinacji poddano 572 tys. ton, co z kolei
oznacza, że dokładnie 2/3 rodzimej podaży oleju skierowana została do sektora wytwórczego
biokomponentów. Powyższe dane obrazują również utrzymujący się od kilku sezonów pozytywny trend
w zakresie zaolejenia nasion, które pozwoliło na uzyskanie efektywności przerobu pod kątem uzysku
oleju na średnim poziomie 42,8% w skali ostatniego sezonu.

„Po rekordzie przerobu rzepaku w Polsce zanotowanym w 2023 roku spodziewaliśmy się kolejnego
rekordu sezonowego, który jednak swoją skalą pozytywnie nadal zaskakuje. Jest to wprost
konsekwencja rekordowych zbiorów krajowych oraz zapasów nasion, z którymi rozpoczął się poprzedni
sezon, co zapewniło wysoką podaż surowca przez praktycznie cały ten okres. Obecna sytuacja jest
znacznie bardziej napięta, co rodzi obawę o możliwości utrzymania tej skali przerobu wobec nieco
mniejszych zbiorów i ograniczonych możliwości zrekompensowania importem wolumenu rzepaku, który
zostanie tradycyjnie wyeksportowany do Niemiec, przede wszystkim z zachodnich województw” -
powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

„Krajowa produkcja oleju rzepakowego wzrosła sezon do sezonu o ponad 130 tys. ton, z czego do
sektora spożywczego udało się skierować 20 tys. ton. Oznacza to, że ponownie na wysokości zadania
stanęły biopaliwa, bo to rodzima produkcja estrów metylowych była głównym kierunkiem
zagospodarowania polskiego rzepaku. Potwierdziły się praktycznie w 100% branżowe szacunki
wskazujące, że producenci biodiesla będą w stanie zagospodarować dodatkowe ćwierć miliona ton
rzepaku, bo o taki właśnie wolumen wzrósł przerób w firmach zrzeszonych w PSPO” - podsumował
Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: PSPO


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę