biogaz_09_2025

Z wizytą na targach FERMA w Łodzi

22 lutego 2016

20 lutego podsekretarz stanu Ewa Lech przebywała w Łodzi, gdzie uczestniczyła w XVI Międzynarodowych Targach FERMA BYDŁA oraz XIV Międzynarodowych Targach FERMA ŚWIŃ i DROBIU.

Wiceminister wzięła także udział w zorganizowanej przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego debacie ,,Wspólna Polityka Rolna – rolnictwo dziś i jutro’’. Dyskutowano przede wszystkim o problemach z jakimi obecnie borykają się rolnicy. Hodowcy mówili wiele na temat opłacalności produkcji mleka oraz trzody chlewnej. Podsekretarz stanu zapewniła, że rząd widzi problem i podejmuje działania zmierzające do jego rozwiązania. Jednym z kroków tym kierunku są prowadzone w resorcie rolnictwa prace legislacyjne nad rządowym projektem ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Głównym celem jest wdrożenie ułatwień przy prowadzeniu produkcji i wprowadzaniu na rynek żywności przez rolników w ramach handlu detalicznego, w krótkich łańcuchach sprzedaży ( producent – konsument), bez udziału pośredników. Ideą projektu jest zapewnienie polskim rolnikom takich samych szans i możliwości w zakresie handlu detalicznego, jakie posiadają rolnicy z innych państwa członkowskich Unii Europejskiej.

Wiceminister Ewa Lech spotkała się także z rolnikami i wystawcami. Podczas uroczystej gali wręczyła Złote Medale i Znaki Nowość FERMY 2016.

Targi Ferma to największe specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce. W tegorocznej edycji wystawy organizowanej w dniach od 19 do 21 lutego w łódzkiej Hali Expo przez DLG AgroFood 250 wystawców z 15 krajów prezentowało wszystko, co niezbędne w chowie i hodowli począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie, budynki inwentarskie, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki. Podczas konferencji naukowo-technicznej wygłoszono 50 referatów moderowanych przez wybitnych naukowców i praktyków. Odbyły się też 3 debaty poruszające tematy istotne dla każdego hodowcy dotyczące między innymi tego jak zarządzać produkcją mleka, tuczu kontraktowego – czy pomoże w odbudowie produkcji świń w Polsce oraz polskiej wołowiny (perspektywy rozwoju).

Podczas targów spróbować można było również doskonałych polskich serów oraz wędlin na specjalnie w tym celu przygotowanych stoiskach degustacyjnych wspieranych przez Fundusze Promocji Mleka i Wieprzowiny.

MRiRW


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę