aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Yerba mate - produkcja i konsumpcja

2 lutego 2023
Yerba mate - produkcja i konsumpcja

Brazylia produkuje około 200 tysięcy ton suszu yerba mate rocznie! W tym 32 tys przeznaczone jest na eksport, a 168 tys pozostaje w kraju, dokładniej: na południu Brazylii. To tam yerba mate jest napojem bardzo tradycyjnym, ściśle związanym z tradycją tzw. gauchos – kowbojów Ameryki Południowej oraz z rytuałem przygotowywania naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Podobno przeciętny mieszkaniec Argentyny wypija dziennie kilka litrów naparu z ostrokrzewu! 98% yerby pite jest w gospodarstwach domowych... a pozostałe 2%? Może na ulicach? Może w urzędach? A może w Argentyńskim Parlamencie? Dokładnie tak jest! Jednak od razu warto zapamiętać, że dla Brazylijczyków słowa yerba mate nie istnieją. Z uwagi na to, że brazylijskie ziemie w czasach kolonializmu zajmowali Portugalczycy, używa się tam określenia: „erva” na słowo „zioło, ziele”. A zatem: erva mate! Jednak z biegiem czasu i postępującej popularności ostrokrzewu na całym świecie, także produkcja brazylijskiej ervy rozrosła się na różne podrodzaje. Przyjrzymy się rodzajom yerba mate w krajach producentów!

Brazylijska erva mate

Najbardziej tradycyjną formą yerba mate w Brazylii, jest chimarrao. To susz całkowicie sproszkowany (zmielone listki i trochę patyczków), świeży i intensywnie zielony. Posiada tym samym niewyobrażalną moc pobudzającą – yerba mate można zalewać przy wprawie nawet trzydzieści razy! A w smaku jest trawiasta, delikatna, ziołowa. Nie jest bowiem suszona dymem, jak jej odpowiedniki z Paragwaju, a gorącym powietrzem. Z powodu całkowicie pylastego suszu, przypominającego mąkę, mieszkańcy południa Brazylii mają swój specjalny sposób na przygotowanie chimarrao. Używają w tym celu bombilli o dużym, okrągłym elemencie filtrującym, susz yerba mate natomiast wędruje do naczynia z tykwy o nazwie „cuia”, ze specyficznym rozłożystym kołnierzem u góry. Wystający ponad ów kołnierz kopczyk z soczyście zieloną, sproszkowaną erva mate, to charakterystyczny wizerunek typowej, brazylijskiej mate z korzeniami utkwionymi w tradycji gauchos, kiedy tereny z rosnącym ostrokrzewem należały jeszcze wyłącznie do Indian. Są to równocześnie miejsca, w których obecnie występuje największy odsetek produkcji yerba mate, wynika to też z tego, że właśnie tam ochoczo rośnie ostrokrzew. To stany: Parana, Rio Grande do Sul, Santa Catrina i Mato Grosso do Sul. Im dalej na północ, tym znajomość naparu yerba mate maleje – tam pojawia się już kawa.

Yerba mate, napój narodowy Argentyny

Yerba mate jest narodowym napojem Argentyny. Szczególnie na północy kraju, picie naparu z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, stanowi znak rozpoznawczy tej kultury. Na północy znajduje się także najwięcej plantacji i stamtąd pochodzi wiele znanych, kultowych marek yerbowych. Argentyńczycy każdy dzień rozpoczynają od napicia się yerba mate, oczywiście w rodzinnym gronie, dzieląc się napojem i rozmawiając. Napar Przyjaźni stanowi ważny element argentyńskiego życia społecznego. Sama tradycja picia yerba mate polega na tym, aby dzielić się naparem z innymi. Być może trudno w to uwierzyć ale również polscy imigranci mieli duży wpływ na rozkwit argentyńskiego przemysłu yerba mate.

 

 


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę