Ptak_Waw_CTR_2024

XXI Festiwal Nauki w SGGW

20 września 2017
XXI Festiwal Nauki w SGGW
Festiwal Nauki to impreza, która już drugie dziesięciolecie cieszy się wielkim powodzeniem wśród dorosłych i dzieci zainteresowanych światem i nauką. Poszczególne spotkania, warsztaty i lekcje pokazowe prowadzone przez naukowców i badaczy odbywają się w ich macierzystych jednostkach – na uniwersytetach, w laboratoriach, centrach badawczych. Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą przygotowaną przez poszczególne wydziały SGGW na XXI Festiwal Nauki, który w tym roku odbędzie się w dniach 22.09-1.10.2017 (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32).

  1. Sylwetka ciała a dieta – 25.09, godz. 17.00

Prowadzący opowie o wpływie sylwetki ciała na psychikę człowieka i sposób żywienia. Uczestnicy przeprowadzą także pomiary antropometryczne: każdy określi typ swojej sylwetki i dobierze właściwy sposób żywienia.

  • prowadzenie: M. Górnicka, M. Pilska, J. Frąckiewicz, A. Ciecierska
  • proponowany wiek uczestników: 19–45 lat
  • uwagi: obowiązuje ubranie łatwe do odsłonięcia łokci, kolan, bocznych części tułowia
  1. Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności – 26.09, godz. 17.00

Prowadzący przybliży uczestnikom pojęcie hydrokoloidów, czyli dodatków do żywności oraz ich niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni. Uczestnicy zbadają ich właściwości żelujące i pianotwórcze, przygotują m.in. kawior i pianę z soku/kawy/herbaty/mleka.

  • prowadzenie: A. Sadowska, R. Rakowska, K. Najman
  • proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  1. Na tropie syntetycznych barwników w żywności – 27.09, godz. 17.00

Warsztaty obejmują następujące zagadnienia: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, opinie i ocena EFSA. Uczestnicy dowiedzą się też, w jaki sposób wykrywa się obecność syntetycznych barwników w napojach, słodyczach, deserach itp.

  • prowadzenie: E. Wierzbicka, K. Kozłowska
  • proponowany wiek uczestników: od 15 lat

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32

  1. Opracowywanie schematów produkcji żywności – 30.09 godz. 9.30

Wykorzystując system komputerowy wspomagania projektowania (CAD), uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego.

  • prowadzenie: D. Piotrowski
  • proponowany wiek uczestników: 14-30 lat
  • zapisy od 18.09 mailowo: dariusz_piotrowski@sggw.pl

Wydział Nauk Społecznych SGGW, ul. Nowoursynowska 166, budynek nr 4

  1. Badania opinii publicznej „od kuchni” – warsztaty socjologiczne – 26.09, godz. 16.30

Uczestnicy warsztatów poznają tajniki procesu realizacji badań sondażowych, a przy użyciu profesjonalnego oprogramowania statystycznego będą mogli zweryfikować własne hipotezy badawcze.

  • prowadzenie: R. Boguszewski
  • proponowany wiek uczestników: 16-19 lat
  1. Kontakty lekarzy i firm farmaceutycznych – zagrożenia czy zysk dla pacjenta? – 26.09, godz. 18.00

Prezenty, kolacje, konferencje – czy lekarzowi opłaca się przyjmować je od firm farmaceutycznych? Jaką korzyść mają z tego lekarze, a jaką pacjenci? Co tracą lekarze i co tracą pacjenci?

  • prowadzenie: M. Makowska, M, Piotrowska
  • proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  1. Wielki (nieznany) „Mały Przegląd” – 28.09 godz. 17.30

„Mały Przegląd” to pismo dla dzieci wymyślone i zainicjowane przez Janusza Korczaka. W latach 1926-39 było pisane i redagowane przez dzieci i młodzież. O czym pisały przedwojenne dzieci?

  • prowadzenie: A. Landau-Czajka
  • proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  1. Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci? – 28.09 godz. 18.30

Analiza listów zamieszczonych w "Małym Przeglądzie" (1926-39) daje doskonały obraz tego, czym był kot w przedwojennym gospodarstwie domowym, jak był traktowany: jako domownik czy zwierzę użytkowe?

  • prowadzenie: A. Landau-Czajka
  • proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  1. „Niebezpieczni inni” – wygląd zewnętrzny a uprzedzenia społeczne – 29.09 godz. 16.30

Miniwykład i warsztaty na temat tego, dlaczego stereotypy i uprzedzenia często koncentrują się wokół wyglądu zewnętrznego.

  • prowadzenie: A. Maj
  • proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  1. Warsztat robienia pomocy edukacyjnych dla dzieci w wieku przedszkolnym –29.09, godz. 17.30

Warsztaty dla osób, które chciałyby samodzielnie stworzyć niepowtarzalne pomoce edukacyjne. Obejmują naukę szycia ręcznego i robienia na szydełku oraz wykład o specyfice rozwoju dzieci przedszkolnych.

  • prowadzenie: M. Bielecka
  • proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  1. Mobbing jako patologia działania zespołowego w instytucjach – 27.09, godz. 18.00

Podczas wykładu wyjaśnione zostaną najistotniejsze uwarunkowania mobbingu, które pozwolą właściwie zinterpretować tę specyficzną formę patologii działania zespołowego.

  • prowadzenie: J. Wyleżałek
  • proponowany wiek uczestników: od 17 lat

Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW, ul. Nowoursynowska 159, budynek nr 24

  1. Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków – 28.09, godz. 16.00

Słuchacze poznają zagadnienia dotyczące anatomii ssaków i ptaków na podstawie obrazów radiologicznych.

  • prowadzenie: B. Bartyzel
  • proponowany wiek uczestników: od 12 lat, zapraszamy szczególnie uczniów techników weterynaryjnych i innych szkół ponadgimnazjalnych
  1. Ciekawy świat zwierząt – 30.09, godz. 13.00-16.00

Szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty, pracowite krwinki, laboratorium chemika, pomiary tętna i EKG, szpital dla pluszaków i wiele innych atrakcji dla wszystkich miłośników zwierząt.

  • prowadzenie: M. Chłopecka, , M. Mendel, N. Dziekan, M. Gajewska, W. Karlik, A. Cywińska, B. Bartyzel, K. Barszcz, P. Górski , J. Bartosik, A. Majewska, M. Milczarek, A. Miśkiewicz, T. Sadkowski, F. Pankowski
  • proponowany wiek uczestników: 4–15 lat

infowire.pl


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę