Święto Śliwki jest to jarmark produktów regionalnych, którego nadrzędnym celem jest promocja polskiej żywności. Corocznie podczas tego wydarzenia Dolinę Dolnej Wisły odwiedzają tysiące turystów. Na stoiskach można było znaleźć wędliny bez konserwantów, różnego rodzaju miody, powidła - nie tylko ze śliwek, sery, ekologiczne warzywa i owoce a także chleb wypiekany zgodnie ze staropolskim przepisem. Podczas wydarzenia gospodynie z KGW Strzelce Dolne na oczach setek turystów w tradycyjnych kotłach kuprowych smażyły powidła. Powidła strzeleckie już od kilkunastu lat znajdują się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W tym roku była to XX edycja Święta Śliwki, z tej okazji przedstawiciele gminy Dobrcz, a także samorządowcy z regionu złożyli organizatorom jarmarku Państwu Iwanowskim oraz mieszkańcom Strzelec Dolnych szczególne podziękowania za trud włożony w organizację tego wydarzenia. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentował Pan Marcin Wroński Zastępca Dyrektora Generalnego.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Bydgoszczy przygotował stoisko informacyjno - promocyjne, na którym można było uzyskać informacje nt. działań realizowanych przez KOWR m.in. dotyczących kampanii „Kupuj Świadomie – PRODUKT POLSKI”. Przy naszym stoisku nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Akademia Pana Królika przeprowadzała szereg animacji dla dzieci, które tematycznie również nawiązywały do promocji polskiej żywności wśród dzieci.
KOWR