W dniach 4-6 marca br. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem: „Polska Wielkanoc”.
Organizatorami konkursu byli Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników, Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka.
Honorowy patronat nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski Józef Pilch, Marszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Piotr Serafin, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski, Małopolski Kurator Oświaty Aleksander Palczewski.
Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia oraz nawiązywanie współpracy ze szkołami z zagranicy. Impreza przyczynia się do rozwijania zawodowych zainteresowań uczniów, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy u młodych ludzi. Ponadto konkurs sprzyja poszerzaniu wiedzy uczniów i nauczycieli zawodu na temat produktów wytwarzanych w ramach wspólnotowych i krajowych systemów jakości.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej w kategorii kucharz przygotowywali swoje potrawy pod okiem Roberta Sowy – kucharza, restauratora, który jest ambasadorem kuchni polskiej, znanego z programów telewizyjnych i audycji radiowych, a także szefów kuchni z najlepszych małopolskich restauracji, wytypowanych przez Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników.
Każdy uczestnik konkursu kucharza wykonał dwie potrawy: obowiązkową z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu i zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie, związaną z tematem konkursu.
Gratulując zwycięzcom, nagrody ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego za miejsca I, II i III oraz dla zwycięskiej szkoły, wręczył Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Pan Piotr Serafin.
ARR