Spotkanie przedstawicieli spółdzielni mleczarskich z całej Polski miało miejsce w dniach 18-21 października w Krynicy Zdroju. Grono specjalistów i praktyków miało okazję dyskutować i wymienić się wiedzą na temat najnowszych trendach w serowarstwie oraz branży mleczarskiej. Podczas forum ogłoszono wyniki dwóch prestiżowych, branżowych wydarzeń: XXVI Krajowej Oceny Serów i Twarogów oraz konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie. W obu sukces odniosła Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol.
Wśród najlepszych produktów mleczarskich, które zostały poddane ocenie znalazł się serek homogenizowany waniliowy marki Rolmlecz. Jego jakość, skład oraz niepowtarzalny smak zostały docenione przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy oraz Polski Komitet FIL/IDF w kategorii serków twarogowych homogenizowanych produkowanych metodą wirówkową i ultrafiltracji. Eksperci dokonywali anonimowej oceny sensorycznej, bez informacji pozwalających na identyfikację producenta.
Niezmiernie nam miło, że nasz kultowy produkt, który swoim smakiem zachwyca od pokoleń, zdobył uznanie również wśród przedstawicieli naszej branży. Od zawsze nadrzędne wartości dla SM Mlekpol to tradycja, poszanowanie lokalności oraz regionalnych zwyczajów mleczarskich przekazywanych z pokolenia na pokolenie – wyroby marki Rolmlecz są tego najlepszym przykładem. Dzięki umiejętnemu łączeniu wieloletniego doświadczenia mleczarzy z oczekiwaniami współczesnych konsumentów powstają produkty pełne smaku i pasji, takie jak serek waniliowy Rolmlecz – mówi Dorota Grabowska, Kierownik Działu Marketingu SM Mlekpol.
W trakcie forum wyłoniono także zwycięzców w konkursie na Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie. SM Mlekpol swój innowacyjny Zakład Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie zgłosił aż w 4 kategoriach: gospodarka energią, innowacyjne rozwiązania procesowe, innowacyjne rozwiązania technologiczne oraz ochrona środowiska. Proszkownia prężnie działa od 2020 roku, w ramach realizacji wdrożono wiele innowacyjnych rozwiązań procesowych i technologicznych, pozwalających na wyprodukowanie szerokiej gamy koncentratów mlecznych, które są eksportowane na zagraniczne rynki, między innymi azjatyckie czy afrykańskie. W inwestycji zastosowano najnowsze rozwiązania pozwalające zminimalizować zużycie energii oraz ograniczyć wpływ zakładu na środowisko.
Cieszymy się, że jedna z naszych najnowszych i największych inwestycji została laureatem we wszystkich zgłoszonych kategoriach, w tym branżowym konkursie. Proszkownia to kamień milowy w historii SM Mlekpol, który pozwolił nam zwiększyć zdolności produkcyjne, zapewnić ciągłość zbytu surowca, a także docierać na odległe rynki. Jesteśmy dumni, że udało nam się przeprowadzić tę inwestycję w sposób nowatorski i dobry dla środowiska, między innymi ograniczając zużycie energii, stawiając na odzyskiwanie wody, a także stosując najnowocześniejsze, kompleksowe rozwiązania procesowe i technologiczne – mówi Jerzy Michałek, Dyrektor Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie.
Newseria Biznes