W polskim handlu zagranicznym produktami przetwórstwa jaj w okresie jedenastu miesięcy 2016 r. nastąpiły duże zmiany w odniesieniu do 2015 r. Wyniki analizy ubiegłorocznego eksportu wskazują, że sektor przetwórstwa jaj zwiększył sprzedaż zagraniczną o 8%. Jednak odmienne tendencje zarejestrowano w eksporcie dla poszczególnych grup produktów. Przy 28% wzroście sprzedaży zagranicznej przetworów jajecznych (CN 0408), nastąpił jej 30% spadek w odniesieniu do albumin.
Roczna wielkość eksportu (bez grudnia) wyniosła 31,1 tys. ton, który przede wszystkim skierowany został do odbiorców na rynku europejskim. Jak zauważa Katarzyna Gawrońska – Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, w strukturze towarowej eksportu dominowały przetwory jajeczne (CN 0408) – 24,2 tys. ton (78% udział w eksporcie), a pozostałą część stanowiła albumina jaj – 6,9 tys. ton (prawie w 90% niesuszona albumina).
Podstawowym produktem eksportowym z grupy CN 0408 były świeże przetwory z całych jaj bez skorupek (lub w innej postaci/inny sposób zakonserwowane), których udział w sprzedaży ogółem wyniósł 81% (19,6 tys. ton). Eksport płynnych żółtek jaj i proszku z całych jaj wyniósł odpowiednio 2,6 tys. ton i 1,1 tys. ton.
W okresie jedenastu miesięcy 2016 r. zaimportowano do Polski łącznie 9,4 tys. ton produktów przetwórstwa jaj, w tym 67% stanowiły przetwory jajeczne (CN 408), a pozostałe 33% albuminy. Wzrost przywozu przetworów na krajowy rynek dotyczył obu grup towarów. Dla przetworów jajecznych zarejestrowano wzrost na poziomie 39%, a dla albumin ponad dwukrotny wzrost importu w skali roku.
W przypadku produktów z grupy CN 408, przedmiotem importu były głównie płynne żółtka jaj oraz świeże i suszone przetwory z całych jaj bez skorupek (lub w innej postaci/inny sposób zakonserwowane).
Głównymi dostawcami albumin na polski rynek byli eksporterzy z Holandii i Niemiec.
(Wykres 1)
Struktura geograficzna polskiego eksportu produktów przetwórstwa jaj wg głównych kierunków przeznaczenia w 2016 r. (bez grudnia).
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz