We wtorek odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii.
Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 1014 pkt. wobec 1005 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 6 lutego (wzrost o 0,9%), co było znacząco poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Niemniej była to już 6 aukcja z rzędu, na której odnotowano wzrost indeksu. Kolejna aukcja odbędzie się 5 marca.
Wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył 6 z 9 produktów wchodzących w skład indeksu GDT. Najsilniej zdrożały ser Cheddar (+2,9%), odtłuszczone mleko w proszku (+2,8%) oraz kazeina podpuszczkowa (+2,7%). Wolumen sprzedanych towarów zwiększył się do 25 324 ton wobec 23 326 ton na poprzedniej aukcji (+8,6%).
Wyraźne spowolnienie wzrostu cen na aukcji GDT może sugerować, że negatywny wpływ fali upałów, jaka wystąpiła w Nowej Zelandii na produkcję mleka w tym kraju został już wyceniony przez uczestników rynku. W kolejnych miesiącach uwaga rynku w coraz większym stopniu skupiona będzie na produkcji mleka w UE, gdzie w maju nastąpi sezonowy szczyt skupu.
Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym warunków agrometeorologicznych oczekujemy wyraźnego zwiększenia dynamiki skupu mleka w UE, co będzie oddziaływało w kierunku spadku cen produktów mlecznych. Stąd uważamy, że obserwowany od początku 2019 r. silny wzrost indeksu GDT jest przejściowy.
Credit Agricole Bank Polska S.A. / GDT