Ptak_Waw_CTR_2024

Wystartowała druga edycja programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”

4 listopada 2016
Wystartowała druga edycja programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”
Newseria Biznes

Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu konieczna jest zróżnicowana, odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy energii do przyswajania wiedzy, aktywności fizycznej, realizowania pasji, czy spotkań z przyjaciółmi. Bardzo ważnym elementem piramidy żywieniowej oprócz warzyw i owoców oraz aktywności fizycznej, są produkty zbożowe.

Program „Lubella inspiruje i edukuje” pomoże gimnazjalistom zrozumieć, dlaczego mają one tak istotne znaczenie w codziennej diecie, a także podpowie jak komponować ciekawe posiłki bazujące na produktach zbożowych. Ponadto, uczniowie zdobędą kompleksową wiedzę na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, zweryfikują jakich składników potrzebuje ich organizm oraz jak powinien wyglądać odpowiednio skomponowany posiłek, który dostarczy im wartościowych składników, wspierających prawidłowy rozwój.

Do programu może zgłosić się każdy nauczyciel gimnazjalny. Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy, dostępny na stronie internetowej: www.lubella.edu.pl.

Cel akcji „Lubella inspiruje i edukuje” spotkał się z uznaniem prestiżowych instytucji. Została ona objęta patronatem kuratoriów oświaty, Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. 

Nauka poprzez zabawę

– Opracowując formułę programu zadbaliśmy nie tylko o wysoki poziom merytoryczny wszystkich materiałów, które oddajemy w ręce nauczycieli, ale także o formę atrakcyjną dla gimnazjalistów. Dzięki temu uczestnicy zdobędą nie tylko przydatną wiedzę dotyczącą prawidłowego odżywiania i roli produktów zbożowych w codziennej diecie, ale będą mieli okazję do wspólnej zabawy, integracji i poznawania tajników sztuki kulinarnej – wyjaśnia Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella.

Biorąc udział w programie nauczyciel otrzymuje bezpłatny pakiet materiałów edukacyjnych opracowanych przy współpracy z ekspertami żywieniowymi. W skład kompletu, który po zarejestrowaniu nauczyciele będą mogli pobrać z linka zamieszczonego w mailu potwierdzającym udział w programie, wchodzą: kompleksowe scenariusze zajęć, materiał multimedialny, karty pracy dla uczniów oraz materiały pomocnicze. Tegoroczna edycja to nowa, atrakcyjna formuła zajęć dostosowana do potrzeb i preferencji gimnazjalistów i nauczycieli. Uczniowie poznają zasady prawidłowego żywienia, zmierzą się z grą szkolną i zintegrują podczas wspólnego odkrywania tajników sztuki kulinarnej w praktyce. Po realizacji zajęć szkoła otrzyma Certyfikat potwierdzający udział Programie oraz zaangażowanie szkoły w edukację na temat zasad prawidłowego żywienia.

Konkurs kulinarny z unikalnymi nagrodami

Uczestnictwo w programie „Lubella inspiruje i edukuje” jest także przepustką do konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Gimnazjaliści, którzy wezmą udział w projekcie, będą mogli podjąć się kulinarnej rywalizacji o wyjątkowe nagrody.

Wystarczy, że przygotują autorskie danie na bazie produktu zbożowego oraz zgodne z zasadami prawidłowego żywienia. Przepis zilustrowany dwoma zdjęciami – jednym przedstawiającym potrawę, a drugim obrazującym radość ze wspólnego gotowania – należy przesłać za pomocą formularza konkursowego na stronie www.lubella.edu.pl (zakładka „Zgłoś się do konkursu”) do 5 grudnia. Udział w konkursie to wspaniała okazja do sprawdzenia nowo nabytej wiedzy w praktyce, a także wspaniała przygoda dla całej klasy.

Nagrodami w konkursie są unikalne warsztaty, prowadzone przez popularnego szefa kuchni i fotografa specjalizującego się w  tematyce kulinarnej. Każda ze zwycięskich klas otrzyma także bon finansowy o wartości 1500 zł. Zwycięzcy wraz z nauczycielami sami zdecydują, na co przeznaczą te środki. Organizatorzy przygotowali też upominki dla pedagogów.  

Newseria Biznes


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę